Värdesätt distriktsläkarna

Det är av största vikt att de blivande specialisterna i allmänmedicin väljer att arbeta kvar som distriktsläkare i Östergötland, skriver Östergötlands Läkarförening.

Primärvård. En satsning är nödvändig och distriktsläkaren är navet i verksamheten, skriver debattörerna.

Primärvård. En satsning är nödvändig och distriktsläkaren är navet i verksamheten, skriver debattörerna.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt2018-02-20 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är bra att det finns en bred politisk övertygelse i Region Östergötland om att en satsning på primärvården är nödvändig och att primärvården för allas bästa ska vara basen för sjukvården i framtiden. Inom primärvården är distriktsläkaren, med sin breda kompetens som specialist i allmänmedicin, navet i verksamheten. Det är till sin läkare patienten vänder sig, och det är en stor fördel om det är kontinuitet i denna relation.

Distriktsläkaren känner sin patient och denne slipper berätta sin sjukhistoria på nytt vid varje läkarbesök. Vi sparar både tid och kraft i varje möte, vilket i sin tur leder till större patientsäkerhet och ökad effektivitet, i och med att mötet kan koncentreras runt det som är viktigt. Personcentrerad vård innebär just detta, att vi ser varje individ och dess behov för rätt beslut gällande den fortsatta vården, att urskilja vad som är viktigt för just den här individen framför oss. Utifrån enkätsvar vet vi att betydelsen av en fast ordinarie distriktsläkare på vårdcentralen skattas högt av patienterna. Distriktsläkaren är en utmärkt resurs i samordningen av flera vårdaktörer.

Betydelsen av ett tillräckligt stort antal distriktsläkare för sjukvården framkom med stor tydlighet i den statliga utredningen om "Effektiv vård". Jämfört med distriktsläkare i andra länder i Europa upplever distriktsläkare i Sverige mer stress (öppna jämförelser 2016) och många tvingas arbeta deltid för att orka med.

Sverige är bland de länder som har den lägsta procentandelen av de arbetande läkarna verksamma inom primärvård. Det medicinska uppdraget är däremot bland de mer omfattande. Det är helt avgörande för patientsäkerheten att varje vårdcentral eller läkarmottagning har erfarna läkare på plats. Distriktsläkare har även betydelse för tryggheten på vårdcentralen. De unga läkarna får stöd i sina ofta svåra beslut och sjuksköterskor, undersköterskor och annan vårdpersonal kan vända sig till specialisten i allmänmedicin för diskussion och råd. Distriktsläkarkompetensen är en viktig bas för undervisning och utbildning av läkarstudenter och utbildningsdoktorer.

I Region Östergötland har många erfarna distriktsläkare gått i pension under de senaste åren. Antalet ST-läkare inom specialiteten allmänmedicin har ökat, men det täcker inte behovet av distriktsläkare nu och framöver. Det är därför av största vikt att de blivande specialisterna i allmänmedicin väljer att arbeta kvar som distriktsläkare i Östergötland. För att det ska bli möjligt måste villkoren vara attraktiva och inte som nu, sämre jämfört med andra landsting och regioner. Vilka strategiska åtgärder tänker sig politikerna för att locka fler läkare till primärvården och vad gör man för att fler läkare ska välja att vara kvar inom primärvården?

Östergötlands Läkarförening genom:

Carin Larnert Hansson

ordförande

Anna Segernäs Kvitting

pressombudsman

Hanna Pelling

ledamot

Bo Tillander

ledamot