Vi i Kvinnojouren Ellinor och Tjejjouren Beata vill uppmana alla att ta ansvar för det samhälle vi lever i och skapar genom våra handlingar. Våga ta fajten för ett samhälle fritt från våld mot kvinnor!
93–100 procent av allt våld utövas av män (Brottsförebyggande rådet, 2016) och mäns våld mot kvinnor finns i alla samhällsklasser, etniciteter, yrkeskategorier och maktpositioner. Att påstå att det inte finns något som du kan göra för att motverka mäns våld mot kvinnor blir därför ignorant eftersom män som utövar våld finns i din närhet.
Mäns våld mot kvinnor kan illustreras med den så kallade våldspyramiden. Den illustrerar hur vardagliga handlingar möjliggör våldsbrott i ett patriarkalt samhälle. Det du gör i din vardag påverkar nämligen kulturen och normerna omkring dig. Är det okej att dra sexistiska skämt, vara objektifierande mot kvinnor och upprätthålla traditionella könsroller så kan det i nästa steg upplevas som att det är okej att trakassera och utnyttja kvinnor.
Därifrån är det inte ett långt steg till att det upplevs som inte så farligt att ha sex med en tjej som är medvetslös. Låt det inte gå så långt. Förändra normerna och kulturen i de sammanhang du befinner dig i.
På toppen av våldspyramiden, som en slutgiltig konsekvens av mäns våld, är mord av kvinnor. I Sverige blev 22 kvinnor mördade av en person i sin närhet 2018 (Brå, 2019). Vi tror att du som läser det här håller med oss om att det inte borde vara någon kvinna som mördas av en närstående. Därför uppmanar vi dig, gör ditt yttersta för att det inte ska ske igen. Om vi kan motverka våldet med något så litet som att säga ifrån mot sexistiska skämt, objektifiering och traditionella könsroller, varför gör vi inte det då?
Vi i Kvinnojouren Ellinor och Tjejjouren Beata känner oss tacksamma för det avtal som vi har med Linköpings kommun och för att Linköping är en kommun som vet att dessa frågor är viktiga så att vi kan fortsätta vårt arbete för ett samhälle fritt från mäns våld mot kvinnor. Så ser det inte ut runt om i landet. I vår grannkommun Motala har bidraget till kvinnojouren kraftigt minskat och det sker ständigt en kamp om pengar och resurser på kvinno- och tjejjourer.
Men det är inte bara beslutsfattarna i samhället som bär ansvaret för dessa frågor. Vi som individer har ett minst lika stort ansvar att se till att vi inte upprätthåller en kultur som tillåter och möjliggör mäns våld mot kvinnor.
I måndags var det internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Verkar du för en värld fri från våld mot kvinnor? Lever du ditt liv på ett sätt som förebygger istället för möjliggör våld mot kvinnor? Finns det något mer du kan göra för att se till att våldet mot kvinnor upphör?
Katarina Strömfelt
Johanna Wahlbäck
Olivia Svensson
Kvinnojouren Ellinor och Tjejjouren Beata