VÄrd av barn och unga fÄr inte vara ett lotteri

Det Àr dags att vÄra kommuner prioriterar barns vÀlfÀrd och garanterar att vÄrden inte Àr ett lotteri, skriver debattörerna.

Valdemarsvik, den kommun i Östergötland med högst kostnad för barn- och ungdomsvĂ„rd per invĂ„nare, lĂ€gger mer Ă€n dubbelt sĂ„ mycket pengar som FinspĂ„ng, som satsar minst resurser, skriver debattörerna.

Valdemarsvik, den kommun i Östergötland med högst kostnad för barn- och ungdomsvĂ„rd per invĂ„nare, lĂ€gger mer Ă€n dubbelt sĂ„ mycket pengar som FinspĂ„ng, som satsar minst resurser, skriver debattörerna.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Debatt2024-07-31 06:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Alla barns rÀtt till likvÀrdig vÄrd och social omsorg borde vara en sjÀlvklarhet i ett land som Sverige. Men i SOS Barnbyars granskning av kommunernas insatser för barn och unga avslöjas en skrÀmmande variation i hur resurser fördelas och anvÀnds. Dessa skillnader underminerar principen om jÀmlik vÄrd och sÀtter unga i en otrygg situation, dÀr ett barns framtidsmöjligheter kan liknas vid ett kommunlotteri.

I Östergötlands lĂ€n lĂ€gger Valdemarsvik, den kommun med högst kostnad för barn- och ungdomsvĂ„rd per invĂ„nare, mer Ă€n dubbelt sĂ„ mycket pengar som FinspĂ„ng, som satsar minst resurser. Även om en del av skillnaden kan förklaras av olika socioekonomiska förutsĂ€ttningar bland kommuninvĂ„narna, kvarstĂ„r faktumet att likvĂ€rdigheten Ă€r minimal. SamhĂ€llsvĂ„rden av barn och unga Ă€r bĂ„de otillrĂ€cklig och oberĂ€knelig. 

Sex av tio svenska kommuner brister i stödet till barn och ungdomar, visar en tidigare granskning av SOS Barnbyar. Kostsamma placeringar pÄ HVB- eller familjehem prioriteras alltför ofta framför tidiga och förebyggande insatser för att stötta och fÄnga upp barn och familjer i utsatthet. Att förÀndra detta skulle inte bara vara en human investering utan ocksÄ ekonomiskt fördelaktigt för kommunerna pÄ lÄng sikt.

För att sÀkerstÀlla att alla barn fÄr den vÄrd och stöd de har rÀtt till, oavsett var de bor, mÄste vi:

  1. Garantera en likvÀrdig vÄrd. Idag Àr tillgÄngen till god och sÀker vÄrd ett lotteri som avgörs av var den unga bor. För att garantera likvÀrdighet mÄste vÄrden i hela landet utgÄ frÄn Socialstyrelsens vÀgledningar och praxis.
  2. Förlita oss pÄ evidens i den sociala vÄrden av barn och unga. Kommunerna behöver stÀrka sin kunskap om vilka insatser som ger bÀst lÄngsiktig effekt och investera mer i tidiga förebyggande insatser. Genom att anvÀnda evidensbaserade metoder kan vi försÀkra oss om att insatserna verkligen hjÀlper.
  3. StÀrka utslussningen och eftervÄrden. NÀr unga lÀmnar samhÀllsvÄrden stÄr de ofta inför stora utmaningar. En lyckad övergÄng till ett sjÀlvstÀndigt liv krÀver fortsatt stöd. Alla unga som lÀmnar samhÀllsvÄrden bör erbjudas stöd upp till 25 Ärs Älder. Ingen ung person ska behöva kÀnna sig övergiven nÀr samhÀllsvÄrden avslutas.

     

Sverige mÄste ta sitt ansvar för att sÀkerstÀlla att varje barn och ungdom fÄr den vÄrd och det stöd de behöver för att kunna utvecklas och leva ett tryggt vuxenliv. Det Àr dags att vÄra kommuner prioriterar barns vÀlfÀrd och garanterar att vÄrden inte Àr ett lotteri, utan en rÀttighet.