Våra regionala museer gör kulturarvet tillgängligt

I dag den 18 maj är det den internationella museidagen. I 45 år har museer världen över använt dagen för att uppmärksamma publiken om museernas stora betydelse för samhällsutvecklingen.

Debatt2022-05-18 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Årets tema är ”The Power of Museums”, kraften i museerna. Sveriges 24 länsmuseer – som tillsammans bildar Sveriges största museum – väljer att lyfta fram två betydelsefulla områden: dels det ryska krigets allvarliga följder för det ukrainska kulturarvet, dels behovet av att fler av Sveriges beslutsfattare borde engagera sig mer för att alla invånare ska få tillgång till det gemensamma kulturarvet.

Enligt internationell rätt får kulturarv inte förstöras i krig. Ändå sker detta gång på gång. Rysslands militära invasion av Ukraina är inget undantag. Dagligen kommer rapporter från hur museer, konserthallar, monument och historiska byggnader attackeras och sprängs i bitar. Orsaken till denna fullständiga brist på respekt för Haagkonventionen och Genèvekonventionen är att ett av Rysslands syften med kriget är att radera den ukrainska kulturen och den nationella identiteten. Genom att förstöra kulturarvet försvinner på sikt människors minnen av det förflutna och ockupationsmakten kan skriva om historien efter sina egna syften. Så av även detta skäl är det nödvändigt att världssamfundet kraftfullt fördömer Rysslands krigföring. Det ukrainska folket har rätt till sin demokrati, självständighet och historia!

I oroliga tider är de svenska museerna särskilt viktiga som öppna mötesplatser och kunskapsförmedlare. På Sveriges länsmuseer finns unika berättelser om var vi människor kommer ifrån och hur vi blev de vi är. Hos oss finns bilderna, rösterna och föremålen som ger oss perspektiv på vår egen tid. Med andra ord, ett innehåll som inte finns någon annan­stans, ovärderligt för politiker och andra som vill förstå samtiden och vara med och forma morgondagens verklighet.

Men ska länsmuseerna klara sitt långsiktiga uppdrag krävs det att Sveriges beslutsfattare inser värdet av de regionala museerna. Som situationen är nu står vårt gemen­samma kulturarv bokstavligen på spel. Vi tvingas till årliga uppsägningar av museipersonal och pressas till att acceptera bristande underhåll av kulturhistoriska byggnader och samlingar. Vi tvingas acceptera inkonsekvenser i en fri entréreform som gäller för statliga museer men inte för regionala museer. Vi ser samma inkonsekvens i att kommuner har fri entré till sina egna museer men inte verkar för detta när det gäller regionala museer, inte ens när man är stiftare för sitt regionala museum.

På tio år har antalet årsanställda på länsmuseerna minskat med över 130 medarbetare. För att förstå vidden av detta så motsvarar dessa uppsägningar ungefär lika många anställda som vid Nordiska museet i Stockholm. 

Det är därför vi säger – både på allvar och med glimten i ögat – att ”Sveriges politiker borde hamna på museum, lite oftare”. Vi vill bjuda in politiker från riksdagen, regioner och kommuner för att berätta och föra dialog om våra villkor, och då särskilt om tre huvudfrågor. 1) Hur vill ni säkra grundfinansieringen så att länsmuseerna inte ska behöva säga upp medarbetare år efter år? 2) Hur vill ni att det svenska kulturarvet ska skyddas? Hur vill ni säkerställa att vi i framtiden ska ha 24 livskraftiga länsmuseer? 

Sveriges unika nätverk av regionala museer bidrar stort till att göra vårt kulturarv tillgängligt för människor över hela landet. Men det finns i dag ingen garanti eller lagkrav som säger att det ska finnas regionala museer i varje län. Borde inte ett sådant skydd finnas, likt bibliotekslagen som bestämmer att det ska finnas ett folkbibliotek i varje kommun? Vad tycker ni? Hur ska vi gemensamt se till att framtiden har sin historia?

Jonas Hellberg, ordförande i Länsmuseernas samarbetsråd

Inga Göransson, vice ordförande i Länsmuseernas samarbetsråd 

Linda Lundberg, generalsekreterare i Länsmuseernas samarbetsråd

Göran Gunnarsson, ordförande för Stiftelsen Östergötlands länsmuseum

Olof Hermelin, museichef för Stiftelsen Östergötlands länsmuseum