Vänd inte bort blicken

Tystnaden och förnekandet inför flyktingkatastrofen är av samma slag som under nazisttiden. Europa måste ta sitt ansvar, skriver Reza Zarenoe (FP).

Budapest. Kaotiska scener utspelade sig på Keleti-stationen i den ungerska huvudstaden i går när flyktingar försökte ta sig ombord på tåg för fortsatt färd mot västra Europa.

Budapest. Kaotiska scener utspelade sig på Keleti-stationen i den ungerska huvudstaden i går när flyktingar försökte ta sig ombord på tåg för fortsatt färd mot västra Europa.

Foto: Petr David Josek

Debatt2015-09-04 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bilden på en drunknad syrisk pojke som sköljts upp på en strand i Turkiet spreds som en löpeld via tidningar och sociala medier i världen. Pojken ligger på magen med ansiktet på sanden. Bilden väcker minnen av de svenska barn som dog i tsunamin. Många av oss minns de hjärtskärande reportagen som inte lämnade någon här hemma oberörd. De fick minnesplatser och vi gör bilagor och tv-program tio år senare för att minnas varenda en av dem.

Sorgligt nog kommer fler barn att drunkna i Medelhavet innan Europa haft alla sina möten och samlat kraft för en åtgärd. Under tiden du läser detta kommer folk att pressa sig under taggtråden på gränsen mellan Serbien och Ungern. De har lämnat sina hem och tagit med sig det mest värdefulla de har: sina barn. Undrar om Barnkonventionen gäller dessa barn med?

Flyktingkatastrofen i Medelhavet kan bara jämföras med nazisternas Tyskland. Många försvarade sig med att de inte visste vad som skedde kring dödsmaskineriet Förintelsen. Att de aldrig la märke till att judar, romer, kommunister, homosexuella, funktionsnedsatta och oppositionen fördes bort om nätterna. Det var en dyster verklighet som många förnekade med sin tystnad.

I dag sker nya brott mot mänskligheten, det är nya medmänniskor som bävar och ber om vår hjälp, men tyvärr ofta samma förnekande tystnad med bortvända huvud.

Samtidigt spinner extremisterna och rasisterna likt katten. De som flyr från fasorna utmålas som tärande för vårt samhälle. Med övervakning och murar med taggtråd ska de motas tillbaka. Annars riskeras vårt svenska välfärdssamhälle att krackelera, sägs det. Sanningshalten i det påståendet är upp till var och en att bedöma, men konkreta fakta såsom att Sverige förra året beviljande ett asyltillstånd per 200 invånare och har gott om väldigt glesbefolkad landyta talar för att utrymme finns och kan ges för de på flykt, så klart dock i kombination med en utvecklad integrationspolitik. Dessutom har flera undersökningar visat att det är ekonomiskt lönsamt långsiktigt med invandring.

Europa måste ta sitt ansvar nu. Det behövs kraftfulla åtgärder mot de som bryter mot mänskliga rättigheter och ett humanare flyktingmottagande.

Om 50 år kommer dagens händelser vara historia. Vill vi då vara de som påstod att de inte la märke till drunknade barn på Europas stränder eller de som valde att gå på samma spår som Raoul Wallenberg?

Reza Zarenoe (FP)