Replik till KD, Corren 5/6.
För första gången har Region Östergötland tagit fram en strategisk målbild för hur engagemanget i regional tågtrafik ska se ut i framtiden. Målbilden är satt till år 2040, då Ostlänken, järnvägssträckan mellan Järna och Linköping, är på plats. På totalen blir det ett ökat engagemang i regional tågtrafik. Att Kristdemokraterna nu kritiserar ambitionsnivån utan att lägga ett eget förslag i nämnden är därför anmärkningsvärt.
Det var på torsdagen den fjärde juni som regionens trafik- och samhällsplaneringsnämnd klubbade igenom den målbilden. Kristdemokraterna lade inga egna förslag. Dagen efter gick de ändå ut i en debattartikel och pläderade för sina tyckanden och hävdade att målbildens ambitionsnivå var för låg. Att KD sedan avslutar artikeln med ”Kristdemokraterna fortsätter att driva på för höjd ambitionsnivå för regional tågtrafik...” är därför missvisande.
Konkreta delar KD lyfte var dels sträckan för Östgötapendeln, dels förslagen om två nya tågstopp, bland annat ett i Godegård (som har cirka 200 invånare). För det första kom det inget yrkande om Östgötapendelns sträckning och inga yrkanden om tågstopp på nämnden. För det andra är det orimligt att satsa på tåguppehåll i ett samhälle med 200 invånare med de kostnader som ett tågstopp och trafikering innebär.
Infrastruktursatsningar kopplat till tågtrafik är dyra, har väldigt långa cykler och kräver både stort underlag och stor framförhållning. I den beslutade målbilden är Östgötapendeln fortsatt länets stomme och kompletteras med snabbare regionaltåg mellan Norrköping, Linköping och Mjölby, vilket ökar utbudet och kortar restiderna. Två nya stationer tillkommer, varav en i Malmslätt för att ge en snabbare väg till målpunkterna Mjärdevi och universitetet och som även kan avlasta Linköpings resecentrum. Sedan också ny station i Åby för att stärka tåglinjerna och motivera trafikutökningarna på Uven-sträckan och Nyköpingsbanan.
Mjölby lyfts fram som en viktig knutpunkt då den knyter trafik från Östgötapendeln och Mälardalståg som trafikerar Ostlänken, ihop med trafik från såväl Örebro som Jönköping. Antalet avgångar från Mjölby kommer att öka. Även Motalas framtida position blir framflyttad och tydlig i målbilden. Den visar att med utbyggt dubbelspår till Hallsberg och med Ostlänken på plats, blir restiden från Motala till Örebro cirka 45 minuter, liknande den restid som Motalabon har till Linköping.
I målbild 2040 kommer det på totalen att bli ett ökat engagemang i regional tågtrafik. Även om vi inte håller med KD, välkomnar vi fortsatt diskussion om Östergötlands tågtrafik. För att lyckas med att uppnå målbild 2040, och därmed den samhällsnytta den genererar, kommer vi i samverkan med andra aktörer behöva driva utvecklingen åt samma håll, mot en konsekvent och hållbar regional tågtrafik för att bidra till ett attraktivt och levande Östergötland.