I morgon börjar lojakten – ja ni läste rätt! I Östergötland har det beslutats att skjuta fyra lodjur, detta skygga kattdjur som är omtyckt av nästan alla och som de allra flesta drömmer om att få se.
Varför ska man döda lodjur? Ja, länsstyrelsens argumentation är synnerligen vag. Huvudargument verkar vara att länets ”förvaltningsmål” på sju årliga lodjursföryngringar (honor med ungar) är uppnått och överskridet.
Förvaltningsmålet, som länsstyrelsen själv har satt upp, baseras inte på någon vetenskaplig argumentation utan förefaller vara rent tyckande. I länsstyrelsens beslut redovisas inga skador som lodjur orsakat, endast en förmodan att en ökad lodjursstam kommer att orsaka skador.
Jakten får pågå under hela mars. Då infaller också lodjurens parningstid och förra årets ungar är fortfarande i viss mån beroende av sin mor.
Inventeringssäsongen 2018/2019 konstaterades 10 lodjursföryngringar i Östergötland, vilket innebär 50-60 lodjur. Det kan tyckas som om jakt på fyra lodjur inte är mycket, men vi kan vara helt säkra på att detta bara är början. Det är ingen vågad gissning att nästa års jakt kommer att bli ännu mer omfattande. Såvida inte årets inventering, på grund av dåliga inventeringsförhållanden, bara visar ett fåtal föryngringar. Eller såvida vi inte lyckas få länsstyrelsen på bättre tankar.
Den sannolikt främsta metoden att jaga lodjur är att med hund spåra upp lodjuret, vilket vill undvika strid med hunden och träar (klättrar upp i ett träd). Sedan är det enkelt att skjuta prick på lon i trädet. Vad säger jaktetiken om detta, är en fråga jag ställer mig.
Lodjur, liksom varg och alla andra rovdjur, fyller en betydelsefull roll i den biologiska mångfalden, genom att reglera mängden av bytesdjur. Bara ett litet exempel: Om vi hade fler stora rovdjur skulle antalet trafikolyckor med älg, vildsvin, hjort och rådjur vara mycket lägre. Det är så naturen fungerar och har fungerat i årmiljoner, när människan inte lägger sig i för mycket.
Lodjursjakt är en ren nöjes- och troféjakt och en eftergift till de delar av jägarkåren som vill jaga lodjur. Mitt intryck är att dessa inte är jättemånga, men jag kan ha fel. Jag ser fram mot att lojakt förpassas till historien, till en primitiv tid då man inte visste bättre.
Flera naturvårdsorganisationer överklagade länsstyrelsens beslut, men fick avslag i Förvaltningsrätten. Vi kommer att gå vidare till Kammarrätten. Tyvärr lär beslut därifrån inte komma förrän jakten är över.
Björn Ljunggren, regionansvarig i Östergötland för Svenska Rovdjursföreningen