Vad Sveriges försvar behöver – och inte behöver

Vad Sverige behöver är inte fler JAS 39 Gripen-flygplan.

Debatt2022-04-12 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Wallenbergsfären må ursäkta, men detta system kan komma att bli bortsopat av det ryska Iskander-systemet innan planen ens hunnit lämna marken. Med det i Iskander-systemet ingående robotar som kan förstöra flygfältens landnings/startbanor kommer det vara svårt för eventuella återvändande JAS-flygplan att finna någon landningsplats.

Iskander-systemet finns bland annat i numera ryska Kaliningrad, tidigare Königsberg, vid Östersjökusten. En robot avfyrad därifrån når Stockholmsregionen inom 15 minuter. Då gäller det för Sverige att vår beredskap är god.

Förutom Iskander-systemet har Ryssland ett nytt liknande robotsystem vid namn Kinzhal. Dess ballistiska robotar flyger med 4,1 km/sek mot Iskanders 2,6. Räckvidd 200 mil mot Iskanders 50. Medan dagens moderna robotluftvärnssystem har begränsad förmåga att bekämpa Iskander är Kinzhal närmast omöjlig att slå ut idag. Iskanderrobotar och Kinzhalrobotar har använts i Ukraina.

Sverige behöver ett vidareutvecklat luftvärnssystem. Vi hade en gång ett närmast rikstäckande luftvärn, med sju regementen, geografiskt, taktiskt och strategiskt utplacerade inom landet. Nu har vi bara en Potemkinkuliss kvar. Endast benämnd i singularis: ”Luftvärnsregementet”, Lv 6. Beläget på Sveriges baksida, i Halmstad. Hela Östersjön – Bottenhavet – Bottniska Vikens kuststräcka oförsvarad och vidöppen för luftangrepp.

Den som för det amerikanska Patriot-systemet på tal bör betänka att USA nästa år börjar införa en ersättning för Patriot. För min del undrar jag om inte Sveriges försvarsmakt har köpt ”grisen i säcken”.