Världshälsoorganisationen, WHO, har klassat mäns våld mot kvinnor som ett globalt folkhälsoproblem. Våldet är även ett omfattande samhällsproblem med svåra konsekvenser och samhällsekonomiska kostnader. Våra skattepengar betalar notan.
En rapport från EU identifierar områden avseende kostnader för mäns våld mot kvinnor såsom ohälsa, produktionsbortfall, rättsväsendet och rättsprocesser, sociala välfärdssystemet, personliga kostnader för kvinnan, satsningar på skyddat boende, kvinnojoursverksamhet och stödtelefoner.
Exempel på kostnader:
- Häktning/fängelse kostar 3 450/dygn, drygt 100 000 kr/mån (Kriminalvården).
- Advokat/målsägandebiträde 1 755 kr/tim (rättstaxa fastställd av staten).
- Ett vårddygn på sjukhus kostar cirka 10 000 kr (Vårdförbundet).
- En våldtäkt kostar drygt 1 000 000 kr till 13 000 000 kr (NCK, Nationellt Centrum för Kvinnofrid).
Till detta ska läggas svårmätbara kostnader som kvinnors och barns lidande, försämrad livskvalitet med framtida fysiska och psykiska problem.
Här finns således mycket att jobba emot som politiker på nationell och lokal nivå.
I politikens uppdrag ingår att skapa ett tryggt samhälle och skydda medborgarna. Det är väl känt att mäns våld mot kvinnor förekommer inom alla samhällsklasser, bostadsområden, yrken, utan undantag.
Enligt Bottsförebyggande rådets rapport för 2019 framgår att det anmäls nästan en våldtäkt i timmen. Varje dag. Året runt. 8 350 våldtäktsanmälningar.
2018 dödades 22 kvinnor av en man närstående kvinnan. 2019 anmäldes 8 680 fall av misshandel mot kvinna och 1 744 anmälda brott med rubriceringen grov kvinnofridskränkning där grov kvinnofridskränkning innebär en långvarig och systematisk misshandel. Övergrepp på kvinnans integritet av psykisk, fysisk och av sexuell karaktär. Det är kontroll och minskande av kvinnans livsutrymme och möjlighet att leva ett fritt liv.
Brott av denna karaktär, mäns våld mot kvinnor, har alltid ett stort mörkertal så verkligheten är betydligt hårdare än officiella siffror visar.
Det är positivt att Motala kommun ska underteckna Council of European Municipalities and Regions (CEMR), en europeisk deklaration för jämställdhet mellan kvinnor och män. CEMR innehåller bland andra punkter som:
- Öka andelen kvinnor i politiska församlingar och jämn fördelning av makt och inflytande.
- Sätt stopp för mäns våld mot flickor och kvinnor.
- Höja medvetenheten om hur ojämställdhet skapas och återskapas i samhället.
- Jämställd tillgång till välfärdstjänster.
- Finansiering av lokalt jämställdhetsarbete.
Det är lönsamt att arbeta med jämställdhet, både beträffande ekonomi och mänskligt lidande.
Anna Frostemark
Tina Olby
Kvinnofronten