Vad är viktigare än våra barns förskola?

Att lägga ner 11 förskolor är väl knappast en satsning. Att inte låta barnen i Ljungsbro få en förskoleplats i närområdet är väl inte heller en satsning, skriver debattörerna.

I november 2022 fanns det enligt styret tillräckligt med förskoleplatser i Ljungsbro. Nu saknas det platser, skriver debattörerna.

I november 2022 fanns det enligt styret tillräckligt med förskoleplatser i Ljungsbro. Nu saknas det platser, skriver debattörerna.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Debatt2023-12-08 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "Fullt på förskolorna – barn hänvisas till Skäggetorp" (5/12):

I Corren har vi kunnat ta del av att Ljungsbrobarnen på grund av platsbrist nu hänvisas till Skäggetorp. Föräldrar i Ljungsbro är förtvivlande över att deras barn nu måste skjutsas till Skäggetorp efter att Lindsdalsgatans förskola lagts ner. Föräldrar tackar nu nej till en förskoleplats för att invänta en plats i Ljungsbro. 

Nu ser vi konsekvenserna av den massnedläggning av förskolor som S+M-styret genomförde under de första året de tog över styret i Linköping. I november 2022 fanns det enligt styret tillräckligt med förskoleplatser i Ljungsbro. Nu saknas det platser!

Med tanke på den hårda kritik Socialdemokraterna riktade mot oss under förra mandatperioden och de vallöften de gav väljarna finner vi det anmärkningsvärt att situationen på våra förskolor bara blir värre och värre. Med hänvisning till alla sina besök i förskolan kritiserade Elias Aguirre, nu ordförande i barn- och ungdomsnämnden, oss för att inte satsa tillräckligt. Att lägga ner 11 förskolor är väl knappast en satsning. Att inte låta barnen i Ljungsbro få en förskoleplats i närområdet är väl inte heller en satsning. 

Beslutet i barn- och ungdomsnämnden om att lägga ner 11 förskolor var ett mycket kortsiktigt beslut. Vi Liberaler sätter omsorgen om barnen och personal först och därför gjorde vi allt vi kunde för att stoppa beslutet om nedläggning. Vi ville se en mer långsiktig planering inför beslut, men tyvärr så fick styret stöd av Centerpartiet och kunde därför fullfölja sina planer på nedläggning. Styret säger att de prioriterar personalen före lokalerna vilket är bra, men barnen då?

Framtiden börjar i skolan. Vad kan då vara viktigare än att prioritera våra barns förskola?