Under flera år har Region Östergötland drivit en stor del av den psykiatriska vården som ett marknadsekonomiskt experiment genom ett så kallat vårdval. Vårdvalet ska nu avvecklas efter ett beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden, något som Vänsterpartiet välkomnar.
När vårdvalet infördes 2015 i Östergötland så gjordes det på lösa grunder. Det fanns vid den tiden, precis som idag fem år senare, få regioner som infört vårdval inom psykiatrin vilket gjorde att det fanns få erfarenheter att utgå ifrån. Beslutsunderlaget saknade också en riskanalys och innehöll ingen dialog med vare sig professionen eller patient-/intresseföreningar med kunskap i frågan.
Vårdvalet bygger på en speciell konstruktion där vårdföretagen har fri etableringsrätt. Det betyder att regionen saknar möjlighet att styra var dessa väljer att etablera sig. Det finns alltså en inbyggd risk för över- respektive underetablering.
Utredningar som gjorts av bland annat Riksrevisionsverket visar också att vårdval bidrar till att förstärka ojämlikhet i hälsa. Dessutom är vårdval dyrt, det visar erfarenheter från Stockholms län som är den region i landet som infört flest vårdval. Där har de många vårdvalen medfört att kostnaderna rusat och bidragit till den vårdkris som regionen nu befinner sig i.
Vänsterpartiet har under de här fem åren som Östergötland haft vårdval inom psykiatrin haft en tät dialog med flera patientföreningar. Många uttrycker en svårighet att navigera i vårdvalssystemet och säger att det är svårt att överblicka och därför också svårt att förstå vilken vård som finns.
När vi pratar med professionen får vi en liknande bild, här beskrivs svårigheter att samordna vården kring patienten, svårigheter att utbyta erfarenheter och kunskap över vårdgränser och svårigheter att hålla ihop vårdkedjan.
Nu kommer alltså vårdvalet inom psykiatrin att avvecklas i Östergötland, vilket det finns tungt vägande skäl att göra om vi vill ha en jämlik, kostnadseffektiv vård med patienten i centrum. Den psykiatriska vården kommer dock även fortsättningsvis att upphandlas enligt LOU.
Från Vänsterpartiet vänder vi oss emot detta och argumenterade på nämnden istället för en samlad psykiatri i egen regi. Det är nu vi hade chansen att skapa en stabil och långsiktig vård där patienternas behov står i centrum. En fungerande struktur som fungerar över tid är helt avgörande – därför är det olyckligt med både vårdval och upphandlingar inom den psykiatriska vården.
Mona Olsson (V), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Östergötland