(V): Ta inte bort tågvärdarna – riskabel besparing

Samtidigt som Östgötatrafiken valt att utrusta sina tågvärdar med kroppskamera för att öka säkerheten, så ska nu vartannat tåg på Östgötapendeln köras utan tågvärd ombord. Det går inte ihop, skriver Tobias Holmberg (V) och Malin Östh (V).

Tågvärden har många och viktiga uppgifter. Från Vänsterpartiet har vi mycket svårt att se beslutet att plocka bort tågvärdarna som något annat än en riskabel besparing, skriver skriver Tobias Holmberg (V) och Malin Östh (V).

Tågvärden har många och viktiga uppgifter. Från Vänsterpartiet har vi mycket svårt att se beslutet att plocka bort tågvärdarna som något annat än en riskabel besparing, skriver skriver Tobias Holmberg (V) och Malin Östh (V).

Foto: Carl Karlsson

Debatt2024-10-11 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Östgötatrafiken förklarar beslutet med att förändringen ”syftar till att ge bättre service till resenärerna”. Trafik- och samhällsplaneringsnämndens ordförande tycker att ”upplägget verkar intressant” och känner sig ”trygg med förändringen”.

Från Vänsterpartiet är vi av motsatt åsikt. Vi känner oss inte trygga med förändringen och vi tycker inte att upplägget verkar det minsta intressant. Att ta bort tågvärdarna är en försämring, för både tågresenärer och lokförare. 

Erfarenheterna från Stockholms pendeltågstrafik, där man nu kör samtliga tåg utan tågvärdar, talar sitt tydliga språk. Protesterna har varit omfattande och flera lokförare har lämnat sitt jobb på grund av oro för att lämnas ensamt ansvarig för ett helt pendeltåg med resenärer ombord. Risken för allvarliga konsekvenser vid olyckshändelser har ökat och tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning har minskat. 

Funktionsrätt Stockholm, som företräder 70 000 medlemmar, beskriver hur avsaknaden av tågvärdar medfört en begränsad rörelsefrihet för personer med funktionsnedsättning. Man beskriver hur det blivit mycket svårare att göra en resa spontant, och hur otryggheten, i att inte veta om man kan komma fram i tid, ökat. En sådan markant försämring rimmar illa med Region Östergötlands mål om att 100 procent av kollektivtrafiken ska vara tillgänglig för personer med funktionsnedsättning.

Tågvärdarna utför ett arbete och det arbetet behövs – på samtliga pendeltåg. Tågvärdarna ger service och information till resenärerna, är en trygg representant om det händer en olycka eller om utrymning behöver göras, bistår resenärer som behöver ramp att komma av och på tåget och så vidare. 

Tågvärden har många och viktiga uppgifter. Från Vänsterpartiet har vi mycket svårt att se beslutet att plocka bort tågvärdarna som något annat än en riskabel besparing. 

Nu behöver frågan lyftas politiskt genom att tas till nämnden för beslut. Vi hoppas att man där lyssnar till kritiken och tänker om. Det behövs personal på pendeln för att den ska vara tillgänglig och trygg för alla!