V och C saknar lösning på frågan om EU-migranterna

Hur vill Jessica Eek (V) och Muharrem Demirok (C) lösa problemet med de olovliga bosättningarna i Linköping? Ni är svaret skyldiga.

Nu har vi en situation där EU-migranterna rekryteras in i svartarbete och utsätts för brott, skriver artikelförfattarna.

Nu har vi en situation där EU-migranterna rekryteras in i svartarbete och utsätts för brott, skriver artikelförfattarna.

Foto: Kristina Valheim Stiauren

Debatt2021-03-05 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi socialdemokrater föreslog nyligen att Linköpings kommun regelbundet ska kontrollera när olovliga bosättningar uppstår, ta bort dem och se till att nya inte sätts upp.

Förslaget väckte starka reaktioner, inte minst från C och V, som ansåg att vi gav oss på de svagaste och spädde på främlingsfientlighet. Men ännu har varken vi eller Linköpingsborna fått svar på hur ni själva vill lösa problemet.

 

För den som inte kan tänka sig vårt förslag återstår två alternativ: Antingen fortsätter vi låta EU-migranterna bo i tält, husvagnar och bilar, trots att det inte är lagligt. Eller så får vi jobba för att få till en lagändring så det blir möjligt att ta in dem i vårt välfärdssystem, trots att de inte är svenska medborgare.

Det räcker inte att enbart fördöma oss genom ”markera” mot Socialdemokraterna och gå ut med påståenden om att ”S öppnar upp för SD”.

Muharrem Demirok har startat en insamling åt EU-migranterna, men det är en kortsiktig insats som inte löser problemet i längden. 

Vi hade en tid när utsatta människor i Sverige tvingades förlita sig på allmosor, den tiden är förbi. Uttalanden om att ”vi behöver jobba långsiktigt med frågan” duger inte heller. 

 

I över tio år har EU-migranter återkommande rest hit för att sätta upp tält, husvagnar och bilar att bo i, trots att det inte är tillåtet enligt brottsbalken eller ryms inom allemansrätten. 

Linköpings kommun har tidigare erbjudit dem tak över huvudet och bussbiljetter hem, men inget hjälpte långsiktigt. I stället har vi nu en situation där EU-migranterna rekryteras in i svartarbete och utsätts för brott. 

Det var längesedan vi accepterade att våra egna medborgare levde på det sättet, därför ska vi inte heller acceptera att andra länders medborgare gör det. 

 

Det gör ont att se människor i fattigdom, men vi hjälper ingen genom att vara passiva.

Sverige har en skyldighet som EU-land att trycka på Rumänien och Bulgarien att sluta diskriminera sin romska befolkning, men problemet går inte att lösa här i Linköping. 

Man blir inte god enbart genom att fördöma andras förslag utan att presentera en egen lösning. Därför vill vi gärna höra vad Centerpartiet och Vänsterpartiet har för plan när det gäller de olovliga bosättningarna i Linköpings kommun.