Utveckla äldreomsorgen i samverkan med privat omsorg

Äldreomsorgen står inför stora utmaningar under kommande år då alltfler äldre kommer att behöva hjälp. Att sätta stopp för vissa verksamheter av ideologiska skäl är ingen klok strategi, skriver debattören.

Tittar man närmare på statistiken visar den att majoriteten av Linköpings äldre är nöjda med sin hemtjänst – oavsett regi, skriver debattören.

Tittar man närmare på statistiken visar den att majoriteten av Linköpings äldre är nöjda med sin hemtjänst – oavsett regi, skriver debattören.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt2021-10-12 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Vinstdrivande företag hör inte hemma i hemtjänsten" (5/10):

S i Linköping skriver i en replik på Vårdföretagarnas artikel att privat driven hemtjänst skulle vara sämre enligt Socialstyrelsens undersökning ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen”. Tittar man närmare på statistiken visar den att majoriteten av Linköpings äldre är nöjda med sin hemtjänst – oavsett regi.

Omkring nio av tio tycker att det är tryggt att bo hemma med stöd från hemtjänsten och att personalen bemöter dem på ett bra sätt – både inom offentligt utförd och privat utförd hemtjänst. Det tyder på att S fokuserar på fel saker. Men det finns aspekter som Linköpings äldre är mindre nöjda med. Enbart tre av fyra anser att biståndshandläggarens beslut är anpassat efter deras behov och bara fyra av tio vet vad de ska vända sig för att framföra synpunkter på hemtjänsten. Det är områden där utveckling behövs – om man ska tro de äldre själva.

När det gäller de anställdas löner, så stämmer det att det finns en skillnad mellan privat och offentlig vård och omsorg. Ett vårdbiträde tjänar 200 kronor mer i privat regi, medan undersköterskor som arbetar i offentlig sektor har en grundlön på i genomsnitt 700 kronor mer per månad, vilket delvis kan förklaras av åldersskillnader. Men andra villkor har också betydelse för jobbets attraktivitet. En undersköterska med Vårdföretagarnas kollektivavtal jobbar till exempel 1,25 timmar mindre per vecka.

När medarbetarna själva bedömer sin arbetsgivare är personal inom offentlig omsorg också nöjdare. Det visar arbetsmiljöundersökningen Jobbhälsoindex.  De högre betygen syns bland annat vid en övergripande bedömning av jobbet, om man ser fram emot att gå till jobbet samt i vilken grad man anser att man behandlas rättvist av sin närmsta chef och tilltron till den högsta ledningens förmåga att leda och utveckla verksamheten.

Äldreomsorgen står inför stora utmaningar under kommande år då alltfler äldre kommer att behöva hjälp. Att sätta stopp för vissa verksamheter av ideologiska skäl är ingen klok strategi. I stället bör kommunpolitiker se till att utveckla äldreomsorgen i samverkan med den privat drivna omsorgen.