Det är företagarna du möter varje dag – lokala butiker, byggfirmor, restauranger, konsulter, frisörer och verkstäder – som är både stadskärnornas hjärtan och välfärdens motor. Företagarnas nya rapport Företagarfakta visar att i Östergötland skapas 22 procent av de kommunala skatteintäkterna av småföretagen och deras anställda. Ändå riskerar just dessa företag att glömmas bort när politiken formas och tillämpas, från kommunala tjänstemän till riksdagshuset.
Vi har sett en oroande utveckling de senaste åren. Under 2024 hade Sverige över 10 000 konkurser – det högsta antalet på mycket länge. Samtidigt minskar nyföretagandet och den ökande åldern bland företagsledare signalerar att ett generationsskifte är på väg – men utan självklar återväxt. Tillsammans skapar det här en giftig cocktail till ett land som redan är tyngt av arbetslöshet.
Företagarnas bidrag märks inte bara i skatteintäkter. I vår region är 43 procent av alla jobb i privatägda företag knutna till småföretag – ofta den första arbetsplatsen för unga, nyanlända eller personer som vill tillbaka in på arbetsmarknaden. Att långtidsarbetslösheten minskat i många delar av Sverige är mycket tack vare just dessa företagare.
Men vad görs för att hjälpa dem tillbaka?
Ofta börjar det och slutar lokalt. Kommunerna har ett stort ansvar. Regelkrångel, långsamma tillståndsprocesser och höga avgifter kväver företagandet. I många fall handlar det inte om brist på pengar, utan brist på förståelse. Kommunen måste bli en medspelare – inte en motspelare.
* Effektivare tillståndsprocesser – med rimliga avgifter och snabbare besked.
* Bättre upphandlingar – där små företag faktiskt får chansen att vara med.
* Mindre regelkrångel – och en digitalisering som gör vardagen smidigare.
* Fokus på trygghet – brott mot företag måste tas på större allvar.
* Sänkta trösklar för nyföretagande och ägarskiften – framtidens företagare måste få bättre förutsättningar.
* En fungerande kompetensförsörjning – genom samarbete mellan skolor och lokalt näringsliv.
De flesta jobb och skatteintäkter från näringslivet skapas av småföretag i mindre kommuner, landsbygd och tätorter. Det är där den verkliga kraften i svensk ekonomi finns. Men om vi fortsätter att belasta dessa företag med ökande kostnader, osäkerhet och byråkrati – då riskerar vi att tappa det som byggt vårt samhälle starkt.
Vi behöver ett långsiktigt arbete med fokus på enkla regler, rimliga skatter och en verklig dialog mellan företag och det offentliga. För när småföretagen växer – då växer Östergötland.