Utan överskott ingen valfrihet

I sitt svar på vår artikel (3/9) om att föräldrar i Skäggetorp gillar det fria skolvalet hävdar skoldebattören Linnea Lindquist att vi ”har fel”. Detta utan att presentera några fakta som stöd för sitt påstående.

Sänkt skolpeng och därmed färre friskolor skulle vara ett hårt slag mot många av dem som bor i Skäggetorp, skriver artikelförfattarna.

Sänkt skolpeng och därmed färre friskolor skulle vara ett hårt slag mot många av dem som bor i Skäggetorp, skriver artikelförfattarna.

Foto: Victor Bomgren

Debatt2021-09-17 07:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på "Almega försöker förvilla läsarna i friskoledebatten" (8/9).

Att Lindquist inleder med att ifrågasätta trovärdigheten hos ett av Sveriges ledande analysföretag, som följer internationella etiska branschregler samt är aktiva i Statistikfrämjandet och Surveyföreningen, baserat på vem som grundade bolaget 1989 säger mycket om hennes debattstil.

Fakta i frågan är att friskolor idag får lägre ersättning än kommunens utgifter per elev. Enligt skolforskaren Gabriel Heller-Sahlgren ligger skillnaden på mellan 8 300 och 8 500 per elev och år. Ytterligare fakta är att Åstrands utredning föreslår minskningar av den skolpeng som följer de elever som väljer att gå i en friskola.

Som så många valfrihetsmotståndare förnekar Lindquist att hon bekämpar det fria skolvalet. Men en valfrihet värd namnet kräver att det finns olika skolor att välja mellan. Ett sådant brett utbud av skolor kan bara skapas av friskolor som får göra ett överskott.

Om man sänker skolpengen till friskolor så att denna möjlighet minskar eller försvinner blir konsekvensen att det kommer att finnas färre skolor att välja mellan. Det senaste decenniet har antalet godkända ansökningar om nya fristående grundskolor gått ned kraftigt.

I praktiken innebär därför de förslag som Åstrands utredning lägger fram, vilka även lovordas av Lindquist, att antalet friskolor skulle minska drastiskt, vilket i sin tur skulle undergräva det fria skolvalet. 

Det skulle vara ett hårt slag mot egenmakten och vardagspusslet för hundratusentals familjer, inklusive många av dem som bor i Skäggetorp. De gillar nämligen det fria skolvalet. Och använder det.