US måste tillbaka till den absoluta topprankningen

När tidskriften Newsweek nyligen släppte sin årliga ranking över världens bästa sjukhus gläds vi givetvis åt att Universitetssjukhuset i Linköping finns med på listan, men oroas samtidigt över att sjukhuset fortsätter att tappa mark.

Universitetssjukhuset i Linköping hör hemma i den absoluta toppen, menar artikelförfattarna.

Universitetssjukhuset i Linköping hör hemma i den absoluta toppen, menar artikelförfattarna.

Foto: Julia Djerf

Debatt2021-03-15 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

US hamnar i år på fjärde plats i Sverige och på plats 101–200 i världen. Det ska ses i ljuset av att US i Linköping under flera år var rankat som det bästa, eller näst bästa, universitetssjukhuset i Sverige enligt Dagens Medicins årliga rankning.

Det är också där, i absoluta toppen, vi menar att vårt sjukhus hör hemma. 

Allt mer specialiserad vård koncentreras till färre och färre platser i landet. US är ett av de mindre universitetssjukhusen i landet och för att kunna fortsätta att bedriva en högkvalitativ vård och möjliggöra för specialiserad vård även i fortsättningen krävs en välfungerande verksamhet. 

Det är därför också helt avgörande att US fortsätter att utvecklas som högspecialiserad verksamhet inom alla områden.

Moderaterna och Kristdemokraterna har i vår budget för Region Östergötland, så sent som i november, lyft fram behovet av att US måste komma tillbaka till toppen igen. 

Vi ifrågasätter inte kapaciteten eller kompetensen hos medarbetarna. De utför enastående och högkvalitativa insatser varje dag, det vet vi. Men finns den politiska viljan och ambitionen? 

Vi vill att det ska utarbetas en långsiktig plan och organisation för att stärka sjukvårdens kvalitet i Region Östergötland med målet att alla sjukhus i Östergötland ska rankas bland de bästa i Sverige. 

För det handlar självklart även om våra andra två sjukhus i länet; Vrinnevisjukhuset i Norrköping och Lasarettet i Motala. Våra sjukhus kompletterar – och är beroende av – varandra i allra högsta grad.

Moderaterna och Kristdemokraterna kommer fortsätta att driva på i frågan och vår förhoppning är att Koalition för Östergötland delar vår syn på behovet av att US kommer tillbaka till toppen igen. 

Men det räcker inte att bilden över behovet delas, det krävs också politisk handlingskraft, något som tyvärr lyst med sin frånvaro under Socialdemokraternas tid vid rodret.