Uppvärmda gator borde vara lågt prioriterat i Mjölby

Det är klart att det är trevligt med snö- och halkfria gator. Men står nyttan i proportion till kostnaden, skriver debattörerna.

Vi vill att hela projektets finansiering och driftkostnad klarläggs innan majoriteten driver igenom den minst prioriterade delen, skriver debattörerna.

Vi vill att hela projektets finansiering och driftkostnad klarläggs innan majoriteten driver igenom den minst prioriterade delen, skriver debattörerna.

Foto: Fredrik Sandberg

Debatt2022-11-04 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Majoritetsstyret (S, L, C, KD, MP) i Mjölby kommun vill öka elkonsumtionen och prioritera skattepengar på att värma upp gator och trottoarer samtidigt som det kommer allmänna råd och uppmaningar till allmänheten att spara på el. Frågan avhandlades på senaste kommunfullmäktige den 25/10. Det handlar om en cirka 50 meter lång gatstump om cirka 1 000 kvm, Strandvägen i Mjölby, som går mellan Stadsparken och Kungsvägen och som ska värmas upp med markvärme. 

I planen för en attraktivare centrummiljö ingår att göra om Strandvägen till ett gångfartsstråk och en fin entré till stadsparken. Det är en trevlig tanke. Förvaltningen föreslår att man i förlängningen skapar ett sammanhängande uppvärmt gatusystem från nya pendelperrongen vid stationen till Jerikodalstorget (Gallerian). En sträcka på drygt 650 meter. Beroende på hur yttäckande markvärmen ska bli – gångbanor eller hela vägytan – så handlar det om från cirka 4 000 kvm till cirka 12 000 kvm.

Värmeinstallationen på Strandvägens 1 000 kvm kostar cirka 2 miljoner kronor. För detta vill tekniska nämnden flytta 2 miljoner från andra investeringsprojekt till uppvärmning av gata.
Driftkostnaden beräknas till 160 000 kr/år – det vill säga kommunens kapitalkostnad, plus halvkommunala energibolaget MSE:s ersättning, för att hålla igång värmen. Till saken hör att MSE vill kyla ner returvattnet i fjärrvärmen för att det gynnar deras elproduktion, så de ser gärna mer markvärme.
Alternativ kostnad för att snöröja, sanda Strandvägen beräknas till cirka 20 000 kr/år – driften blir alltså 140 000 kr/år dyrare med markvärme.

Det är klart att det är trevligt med snö- och halkfria gator. Men står nyttan i proportion till kostnaden? Strandvägen är antagligen den del i helheten som är minst prioriterad för just markvärme. Vi vill att hela projektets finansiering och driftkostnad klarläggs innan majoriteten driver igenom den minst prioriterade delen. MSE och berörda fastighetsägare borde vara intresserade att ta en del av investeringen, så att inte allt kommer på skattsedeln för kommuninvånarna.

Vad tycker Mjölbyborna? Är varma gator rätt prioritering nu i dessa energispartider? Vi har ett investeringsbehov i skolor, förskolor, LSS-boenden, vårdboende med mera på cirka 1,5 miljarder de närmaste 4 åren. Med stigande räntor, inflation och dämpad konjunktur kommer kommunledningen tvingas till tuffa prioriteringar mellan kärnverksamheterna och skjuta upp angelägna insatser. Både när det gäller investeringar och driftkostnader. Det är i det läget majoriteten S, L, C, KD och MP röstar för markvärme. Oppositionen M, SD och en V-ledamot röstar emot.

Mjölby kommun kommer att ha ett bra resultat 2022, cirka 130 mkr. Låt oss använda det investeringsutrymmet först till det som verkligen är nödvändigt: vård, skola, omsorg.