Vätterns rena och eftertraktade vatten hotas från flera håll. Sjöns ekosystem belastas av en rad olika miljögifter. Livsmedelsverket varnar för att äta röding och sik från Vättern på grund av höga dioxin- och PCB-halter. Enligt en förstudie från Örebro universitet är koncentrationen av mikroplast högre i Vättern än i både Östersjön och Västerhavet. Via nedfall från luften kommer även långväga föroreningar till sjön som har en extremt lång omsättningstid: cirka 60 år. Den pågående klimatförändringen förvärrar situationen. För att motverka alla dessa diffusa utsläpp krävs ett målmedvetet och långsiktigt miljöarbete.
Då går det inte att samtidigt kraftigt utöka den militära verksamheten i sjön med riskabla lågflygningar och skjutningar i vattnet med tusentals projektiler, granater och raketer. Karlsborgs flygplats, som vill femdubbla verksamheten, läcker giftigt PFAS från brandskum rakt ner i vattenskyddsområdet. Försvarets materielverk framhärdar i att spränga granater helt nära fiskeförbudsområden. Flygvapnet vill öka från 1 000 skott till 69 000 skott om året ute i sjön. Nato, som använder ammunition med okänt innehåll, inbjuds att delta i övningarna.
Försvarsmaktens krav på utökad miljöförstöring i Vättern överklagas nu av hundratals boende runt sjön och av kommuner, företag och organisationer. Vättern har flera riksintressen som ska skyddas enligt miljöbalken. Vättern är utsedd till Natura 2000-område och omfattas av EU:s vattendirektiv.
Nu pågår flera rättsliga prövningar där regeringen är högsta instans. Miljö- och energidepartementet under Karolina Skog har den avgörande rollen i dessa ärenden. Mark- och miljödomstolen har vid ett tillfälle redan gett regeringen rådet att förbjuda granatsprängningar i Vättern.
2011 beslutade Miljöpartiets kongress att verka för att riksintressen som innehar skydd i miljöbalken och Natura 2000 undantas från militära övningar. En av de första resorna Gustav Fridolin gjorde som nyvalt språkrör var till Vättern, där han inför TV4:s kameror förklarade att Vättern var helt fel plats för krigsövningar.
Det varnas för akut vattenbrist i sommar. Globalt är bristen på dricksvatten en allt större säkerhetsrisk. Krig och flyktingströmmar uppstår i spåren av brist på mat och vatten. Men i Sverige övar krigsmakten fortfarande i vår egen vattentäkt. Det är dags för Miljöpartiet i regeringsställning att sätta stopp för detta och förmå försvaret att flytta till lämpligare övningsplatser.
Elisabeth Lennartsson
ordförande Aktion Rädda Vättern