Upphandla idéer

Offentlig sektor måste bli bättre på att upphandla lösningar snarare än existerande produkter, skriver Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer.

Mjärdevi. Såväl näringsliv som universitet har en roll att spela när ingenjörer involveras i upphandlingar.

Mjärdevi. Såväl näringsliv som universitet har en roll att spela när ingenjörer involveras i upphandlingar.

Foto: Jeppe Gustafsson

Debatt2016-06-15 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan hösten 2015 har Sveriges Ingenjörer varit ute på en turné kallad Idélandet Sverige. Syftet är att lyfta fram den innovationsförmåga som finns bland ingenjörer i hela landet och hur detta kan användas för att stärka varje regions konkurrenskraft. Idélandet har nu kommit halvvägs och hittills har resan gått till Linköping, Jönköping, Umeå, Malmö, Örebro, Halmstad, Södertälje och Sundsvall.

Något som tidigt framkommit är att offentlig sektor behöver blir mycket bättre på att upphandla innovationer. Enkelt uttryckt är innovationsupphandling hur man beställer det som inte finns, en funktion snarare än en produkt. På varje ort har såväl politiker som tjänstemän varit självkritiska och menat att de behöver bli bättre på innovationsupphandling.

I Östergötland blev ingenjörerna dessutom inbjudna av regionrådet Anita Jernberger (L) för att diskutera innovationsupphandling närmare.

Idag är det jurister och ekonomer som sätter gränser för offentlig upphandling. Det hela går lagligt till och man håller sig inom de ekonomiska ramarna. En sak som emellertid tappas bort är den tekniska expertisen och därför ser vi ett behov av att involvera ingenjörer i upphandlingsprocesser i mycket högre grad än vad som sker idag.

Inför varje stopp med Idélandet har medarbetare från Sveriges Ingenjörer varit i kontakt med regionala och lokala aktörer inom politik, näringsliv och högskola för att hitta intressanta regionala utmaningar. Det kan vara något som man redan är framstående i men vill bli ännu bättre, eller ett problem som man vill komma tillrätta med.

I Östergötland sattes fokus på hur man med hjälp av ny teknik ska kunna förhindra fallskador.

Utmaningarna har sedan behandlats i grupper av ingenjörer och ingenjörsstudenter från regionen och i realiteten har de olika beslutsfattarna fått en inblick i hur innovationsupphandling kan gå till.

Efter ingenjörernas presentation utbrast Norrköpings kommunstyrelseordförande, Lars Stjernkvist, att hans nästa förvaltningschef minsann måste vara en ingenjör.

Ingenjörsgrupperna har på varje ort siktat efter att komma med helt nya tankar och tekniska lösningar på samhällsproblem. Deras idéer skulle kunna utvecklas vidare till en tjänst eller produkt och i bästa fall kan ett nytt företag bildas.

I Halland presenterades en lätt exoskelettärm som ska kunna hjälpa funktionshindrade och äldre att greppa och bära till exempel matkassar, för att på så sätt stärka personens självständighet och minska behovet av hjälp.

Eller vad sägs om att med hjälp av stamcellsodling kunna få fram en algfärg, eller en planka som genom fotosyntes kan verka luftförbättrande i hemmet, eller till och med fungerar som energikälla?

Det finns mängder av kompetens och kreativitet i vårt avlånga land men offentligheten måste bli bättre på att beställa lösningar. Fler kommuner, regioner och landsting behöver tänka innovationsupphandling och sätta tekniskt kunnig personal till att göra kravspecifikationer. För det är i allra högsta grad så att som man frågar får man svar.

Peter Larsson

samhällspolitisk direktör, Sveriges Ingenjörer