Universitetssjukhuset är viktigt för Linköping

Universitetssjukhuset är viktigt för Linköping och Östergötland och vi är stolta över vårt specialistsjukhus.

Vi vill satsa på fler utbildningstjänster i bristyrken för att lösa kompetensbristen. Fler ska kunna utbilda sig till exempelvis specialistsjuksköterska eller barnmorska samtidigt som de arbetar, skriver debattörerna.

Vi vill satsa på fler utbildningstjänster i bristyrken för att lösa kompetensbristen. Fler ska kunna utbilda sig till exempelvis specialistsjuksköterska eller barnmorska samtidigt som de arbetar, skriver debattörerna.

Foto: Jasmine Hübinette

Debatt2022-08-29 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Linköpingsbor och övriga östgötar kan därför få avancerad och högkvalitativ sjukvård nära där de bor. Hälsouniversitetets forskning är också viktig för de många medicintekniska företag som finns både i Linköping och i resten av regionen. 

De moderata skattesänkningarna är ett hot mot den svenska välfärden och vården. Universitetssjukhuset och övrig vård i regionen behöver inga borgerliga besparingar nu, tvärtom behöver vi satsa mer resurser för att stärka vården. Den socialdemokratiska regeringen har genom stora statsbidrag till regionerna stärkt sjukvården och det har hjälpt oss genom pandemin. Men krisen är inte över än! Det behövs mer resurser för att komma ikapp med alla inställda operationer och uppskjuten vård. Då har vi inte råd med Moderaternas skattesänkningar!

Vi socialdemokrater står upp för principen vård efter behov och vi tror på den svenska sjukvårdsmodellen. Moderaterna vill ha en amerikansk modell där vården privatiseras och där den som är rik kan köpa sig en försäkring som gör att de kan gå före i kön. Moderaternas skattesänkningar och vilja att privatisera vår svenska välfärd är hela tiden steg i den riktningen.

Medborgarnas skattepengar ska inte gå till bemanningsföretagens vinster. Därför vill vi fasa ut hyrpersonal och satsa på vår egen personal som nu förtjänar mer än bara applåder! De behöver fler medarbetare och bättre villkor. Bara så kan vi få de som nu jobbar i vården att vilja vara kvar och nya att välja vårdyrken.

Vi vill också satsa på fler utbildningstjänster i bristyrken för att lösa kompetensbristen. Fler ska kunna utbilda sig till exempelvis specialistsjuksköterska eller barnmorska samtidigt som de arbetar. Region Östergötland måste också tillsammans med kommunerna göra vårdyrkena mer attraktiva och satsa mer så att fler väljer att omsorgsprogrammet på gymnasiet.

Vi socialdemokrater vill värna Universitetssjukhuset i Linköping och hela den offentligt betalda sjukvården i Östergötland. Vi vill tillföra mer resurser och säger därför nej till Moderaternas skattesänkningar och amerikanska sjukvårdsmodell. Vård ska ges efter behov och inte efter plånbokens tjocklek!