Ordet sommarlov förknippas för de allra flesta med lata dagar, bad, mycket glass och gemenskap. Eller kanske har dörren öppnats till det allra första jobbet och möjlighet att känna på att tjäna egna pengar.
Men för alla är inte sommarlovet den där härliga perioden på året som man så gärna vill tro. För en del är sommarlovet en enda lång plåga. Barn och unga som mår dåligt får inte ”ledigt” från sin psykiska ohälsa. När ett nytt läsår nu står för dörren är det många barn och unga som fasar för det och kommer gå in genom skoldörren med en stor klump i magen – om de ens lyckas ta sig dit på morgonen. I skolan är förväntningarna och kraven höga på att man ska fungera och prestera. Men med psykisk ohälsa är det svårt – för att inte säga omöjligt.
Det kan tyckas självklart att alla barn och ungdomar ska få den hjälp de behöver för att må bra. Men så ser inte verkligheten ut. Faktum är att Region Östergötland placerar sig i bottenskiktet i Sverige när det gäller väntetider till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Barn och unga i behov av stöd och hjälp sätts i kö och får vänta orimligt – och olagligt – länge på vård.
Den senaste statistiken visar att endast 45 procent av barnen får sitt första besök i tid. När det gäller behandling är siffran 65 procent. Det är fullständigt oacceptabelt.
Det är hög tid att prioritera åtgärder mot psykisk ohälsa, inte minst hos barn och unga. Här lyfter vi tre åtgärder som Moderaterna kommer arbeta för om vi får det förtroendet i höstens val:
* Korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin. Att korta köerna till BUP är ett av våra viktigaste mål. Vi vill att barn och unga ska få en första bedömning och behandling till BUP inom 30 dagar. För att lyckas med det vill vi bland annat införa vårdval inom BUP så att du själv kan välja din vårdgivare och att fler aktörer på så sätt kan vara med och bidra till att korta köerna.
* Bättre samverkan mellan elevhälsan och barn- och ungdomspsykiatrin. Den viktigaste orsaken till den bristande tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin är det ökande antalet remisser, inte minst från skolorna. Den största gruppen inom BUP är barn med misstänkta neuropsykiatriska diagnoser som autism och ADHD. BUP behöver få ett bredare uppdrag att stödja skolorna och elevhälsan kring arbetet med barn som har dessa diagnoser så att rätt insatser kan sättas in tidigt. Även elevhälsans egen bemanning och kompetens behöver förstärkas, bland annat genom en ökad läkarbemanning.
* Förstärk barn- och ungdomsmottagningarna. Östergötland har både barnmottagningar och ungdomsmottagningar för att möta barn och ungdomar med lätt till medelsvår psykisk ohälsa. Vi har under de senaste åren drivit att ungdomsmottagningarna ska bli mer digitala vilket också i stor utsträckning har uppnåtts. Vi anser dock att resurserna till dessa mottagningar är otillräckliga och att en satsning på barn- och ungdomsmottagningarna skulle möjliggöra för BUP att fokusera på de barn och ungdomar som har störst behov.
Vi får aldrig glömma bort att bakom köstatistiken – som för vår S-ledda regions del är skamlig – finns barn och unga i behov av stöd och vård i detta nu. Varje dag utan den hjälp de har rätt att få är ett misslyckande. Det kan handla om 15-åringen som lider av ångest och depression, 6-åringen med allvarliga bråk och konflikter i familjen, 9-åringen som väntar på utredning och behandling för ADHD eller om 17-åringen med självskadebeteende.
Moderaterna kommer inte svika dessa barn och unga. Vi kommer prioritera att korta köerna till BUP och vi har förslagen för att lyckas.