Ignorera inte rösterna från stadens unga

S+M-styret här i Linköping lade ned fyra stycken skolor förra året och nu är det dags igen, den här gången gäller det S:t Lars gymnasium, skriver Ung Vänster Linköping.

S+M-styret skulle kunna låta S:t Lars gymnasium få fortsätta utan några stora problem, eller kunna lösa de ekonomiska problem som skolan står inför. Men det är ingenting som S+M-styret vill, skriver Ung Vänster Linköping. Bilden är från lördagen demonstration utanför stadshuset.

S+M-styret skulle kunna låta S:t Lars gymnasium få fortsätta utan några stora problem, eller kunna lösa de ekonomiska problem som skolan står inför. Men det är ingenting som S+M-styret vill, skriver Ung Vänster Linköping. Bilden är från lördagen demonstration utanför stadshuset.

Foto: Erik Sahlman

Debatt2024-09-24 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En av de få mindre kommunala gymnasieskolorna och det enda kommunala gymnasiet med främst estetiska program. S:t Lars gymnasium är en värdefull skola för hela kommunen och det borde ses som en stor förlust för Linköping om den läggs ned. 

Ända sedan onsdagen när kommunstyret gick ut med förslaget att lägga ned S:t Lars gymnasium, har man kunnat läsa insändare, debattartiklar och nyhetsartiklar här i Corren som vädjar mot nedstängningen av S:t Lars. Dessa artiklar kommer från tidigare elever, elevers mammor, lärare och många fler som alla är emot förslaget och hur det har kommunicerats. 

Ung Vänster har haft kontakt och träffat S:t Lars elevkår och de har berättat hur vissa lärare inte kunde trösta eleverna när nyheten om förslaget kom eftersom de grät själva över nyheten. S:t Lars gymnasium är viktig för så många och engagemanget från elevkåren, lärare och utomstående för att förhindra nedstängningen av skolan är enorm. S:t Lars gymnasium är viktig för kommunen och Linköping vill se att S:t Lars gymnasium finns kvar.

Ett av de största problemen i dagens skolor är att klasserna är alldeles för stora. En väsentlig del för en mer effektiv undervisning är anpassning för elevers behov och det är väldigt svårt att individanpassa en lektion för ett klassrum med 32 olika elever. Detta slår hårt mot vissa elever, som har större behov för anpassning och därmed inte mår bra av att gå på en större skola med större klasser. Då är det jättebra att en skola som S:t Lars finns. 

Ett annat problem med stora klasser är att lärare får väldigt lite tid att planera och utvärdera lektioner. Detta på grund av att deras tid tas upp av det administrativa arbetet som krävs när man har 32 elever per klass och ämne man undervisar i. Små skolor som S:t Lars behövs i Linköping och att stänga ned skolan vore ännu ett steg åt fel håll om vi vill ha bättre utbildning här i Sverige.

Varför kommunen vill stänga ned S:t Lars är kortfattat för att det kostar för mycket per elev. Det stora problemet är att kostnaden av den externa lokalen är för dyr för det låga elevantalet gymnasiet har. Men kommunen har råd att betala den. I Linköpings budget för 2025 är det planerat att kommunen kommer att nästan ha 100 miljoner kronor i överskott det året. Det är absolut ingen ekonomisk kris i Linköping just nu. S+M-styret skulle kunna låta S:t Lars gymnasium få fortsätta utan några stora problem, eller kunna lösa de ekonomiska problem som skolan står inför. Men det är ingenting som S+M-styret vill.

Det borde varit nog efter förra årets skolnedläggningar, men Socialdemokraterna och Moderaterna visar att de inte tänker sluta att nedprioritera skolan här i Linköping. Om det klubbas igenom att S:t Lars gymnasium stängs ned på onsdag är det ett beslut som ignorerar rösterna från stadens unga och ett beslut som skulle vara en förlust för utbildningsväsendet i hela Linköping.