Underskottet borde även beröra oppositionen

Med tanke på Leanlinks utbud av tjänster är effektiviseringar extra viktiga för att kunna hålla samma höga kvalité i all verksamhet, skriver tre alliansföreträdare i Linköping i en replik.

Arbetssätten inom äldreomsorgen måste ses över och bli mer effektiva, menar debattörerna.

Arbetssätten inom äldreomsorgen måste ses över och bli mer effektiva, menar debattörerna.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2020-01-25 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Mer resurser krävs för att klara äldreomsorgen", 18/1.

Leanlink har en stor bredd av verksamheter, kost och restaurang, LSS, råd och stöd, äldreomsorg samt stöd och service. Med 2 400 medarbetare är man en av kommunens största arbetsgivare. Därför är underskottet på 37 miljoner som man presenterade 2019 oroväckande och något som borde beröra även oppositionen. 

Kommunala verksamheter finansieras av medborgarnas skattemedel, därför har vi från politiskt håll ett ansvar att förvalta varje skattekrona på bästa sätt. 

Det finns två tillvägagångssätt, antingen gör man som oppositionen med Miljöpartiet vill och strösslar ytterligare skattemedel på verksamheten, utan att lösa problematiken. Eller så tar man ansvar som Allians för Linköping valt att göra där vi undersöker möjligheten till effektiviseringar. 

Oppositionen väljer att hälla vatten i en hink som läcker istället för att laga hålet. Det är inte att ta ansvar för medborgarnas skattemedel.

Åtgärdsplanen som Leanlink presenterat för kommunstyrelsen handlar alltså inte om mindre personal eller sämre kvalité i omsorgen, utan att till exempel komma till rätta med sjukfrånvaro och minska administrationen för Leanlinks personal. Med tanke på Leanlinks utbud av tjänster är effektiviseringar extra viktiga för att kunna hålla samma höga kvalité i all verksamhet. 

Birgitta Rydhagen (MP) skriver i sin debattartikel att det är alldeles för tidigt att räkna hem en ekonomisk besparing med hjälp av ny teknik. Den demografiska utvecklingen och utökade vårdbehoven är den största utmaningen vi har för att lösa framtidens äldreomsorg, därför måste vi se över arbetssätten redan nu och bli mer effektiva. 

Enligt siffror från SCB behövs det cirka 200 000 nya medarbetar inom välfärdstjänster redan 2026 om vi inte förbättrar och effektiviserar vårt sätt att arbeta. 

Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande Linköping
Denisé Cassel (KD), kommunstyrelsens vice ordförande
Liselotte Fager (KD), äldrenämndens ordförande