Ulf och Magdalena – ta varandra i hand

Det vi ser nu är en organisation, ett företag, ett land som faller isär. Då kan gängkriminaliteten ta för sig, det finns ingen riktning, ingen tydlig idé om vart vi är på väg, skriver debattören.

Jag tror att om Ulf och Magdalena vill återupprätta ett Sverige som vi tidigare varit så stolta över tillsammans, ska ni lägga ner vad som skiljer och arbeta med vad som förenar för att Sverige ska bli Sverige igen, skriver debattören.

Jag tror att om Ulf och Magdalena vill återupprätta ett Sverige som vi tidigare varit så stolta över tillsammans, ska ni lägga ner vad som skiljer och arbeta med vad som förenar för att Sverige ska bli Sverige igen, skriver debattören.

Foto: Anders Wiklund/TT

Debatt2023-10-11 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har tidigare inte fattat pennan i en sådan här fråga men nu kan jag inte låta bli. Tänker på mina barn och barnbarn och alla andras barn och barnbarn. Vi har nu ett exceptionellt läge i Sverige, ett land som varit något av ett föredöme i världen, inte minst för utvecklingsländer. Jag har under många år arbetat som högste tjänsteman i en organisation under den politiska ledningen. Min erfarenhet säger mig att när politiken år överens då blir man stark och kan driva frågor.

Jag tror att om Ulf och Magdalena vill återupprätta ett Sverige som vi tidigare varit så stolta över tillsammans, ska ni lägga ner vad som skiljer och arbeta med vad som förenar för att Sverige ska bli Sverige igen. Det är bara ni som kan göra det! Vi andra medborgare får förfärat titta på vad som händer, sprängningar och mord, vi känner inte igen oss och vill gärna bidra till en förändring som ni kan möjliggöra. Bli tillsammans en tydlig ledning för Sveriges invånare inklusive våra nyanlända som faktisk är en stor del av våra välfärdsarbetare i dag, utan dem stannar Sverige.

Ni har så mycket att arbeta med tillsammans, gängkriminaliteten är bara en del av vår gemensamma utmaning. Kebnekaises glaciär smälter, Siljan svämmar över, järnvägarna behöver renoveras, ett vettigt jämbördigt politiskt styrsystem för hälso- och sjukvård behövs. Ska vi inte vara bäst på utbildning? Varför slänga ut pengar till riskkapitalister, gå ihop, gör något vettigt. Alla stora företag efterfrågar en tydlig långsiktig energipolitik, ni kan gemensamt stå för den, tala ur skägget, kärnkraft på sikt, vindkraft och solenergi här och nu.

Det vi ser nu är en organisation, ett företag, ett land som faller isär. Då kan gängkriminaliteten ta för sig, det finns ingen riktning, ingen tydlig idé om vart vi är på väg. Att fördubbla straff leder i bästa fall till inkapacitering, men det måste ske ett gripande först. Just nu handlar det bara om politisk bevakning om vart andra skulle kunna vara på väg. 

Så som det ser ut i huvudet på ledningen blir det på skrivbordet och i landet.

Magda och Ulf gå ihop för Sverige, vi kan så mycket bättre tillsammans, arbeta parallellt med klimat- och samhällslösningar. Vi är många som vill bo tillsammans i ett land där vi ler mot varandra, inte springer och gömmer oss. Barn gör inte som vuxna säger, barn gör som vuxna gör. Det gäller nog vuxna också. Tänk om vi om några år pratar om att Magdalena och Ulf fick Sverige att andas lite lättare igen.