Svar på "Läkarinsatser på våra korttidsboenden" (19/11):
Per-Arne Fall (M) efterfrågar en översyn av såväl läkarmedverkan vid korttidsboenden som ersättningssystemen för läkarmedverkan inom den kommunala omsorgen. Tack vare att arbetet redan pågår inom ramen för nuvarande överenskommelse med berörd verksamhet, är debattörens önskemål tillgodosett.
Korttidsboende, som innebär särskilt boende för en kortare tid, erbjuds bland annat till personer som är färdigbehandlade på sjukhus men ännu inte redo att återgå till det egna hemmet. I nuvarande överenskommelse framgår det tydligt att verksamheten ska ta fram en plan för läkarmedverkan för korttidsboende. I det arbetet är det viktigt att det sker en god samverkan mellan primärvården och sjukhusen.
Som patient i den kommunala omsorgen och vården ska man vara trygg med att sjukvården är god och jämlik. För att nå dit utgör läkarmedverkan ett viktigt verktyg. Region Östergötland har därför slutit ett avtal med länets 13 kommuner kring omfattningen av och formerna för läkarmedverkan.
I avtalet mellan regionen och kommunerna framgår det också tydliga krav kring insatser, tillgänglighet och kontinuitet. Akuta läkarbesök ska utföras dygnet runt vid behov. Som patient ska man kunna nå läkare under dagtid på vardagar, alternativt bli uppringd. Det framgår också tydligt att verksamhetens chefer ska prioritera kontinuitet vad gäller läkare och sjuksköterskor, så att patientens behov av kvalité, trygghet och tillgänglighet kan tillgodoses.
Vårt samarbete med kommunerna utgör en god grund för att förebygga undvikbar sjukhusvård och återinläggning. En annan viktig del i läkarmedverkansuppdraget är att avlasta primärvårdens läkare och tillgodose mer geriatrisk kompetens till korttidsboenden. Framförallt är det bra ur patientens perspektiv och flyttar vården närmare patienten.