Trumps tullar är skadliga för Östergötland

Det är naturligt att EU svarar på USA:s tullar, men det är viktigt att undvika att handelskonflikten eskalerar. För en exportberoende region som Östergötland är det viktigt att en generellt handelsvänlig linje inom EU ligger fast, skriver Tony Gunnarsson, Svenskt Näringsliv Östergötland.

USA:s president Donald Trump har meddelat att han inför höga tullar på all import från EU, vilket kommer att påverka den svenska exporten, skriver Tony Gunnarsson, Svenskt Näringsliv Östergötland.

USA:s president Donald Trump har meddelat att han inför höga tullar på all import från EU, vilket kommer att påverka den svenska exporten, skriver Tony Gunnarsson, Svenskt Näringsliv Östergötland.

Foto: Evan Vucci/AP Photo/TT

Debatt2025-04-07 16:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tumultet inom världshandeln kommer att få effekter på jobb och tillväxt här i Östergötland. USA:s president Donald Trump har meddelat att han inför höga tullar på all import från EU, vilket kommer att påverka den svenska exporten. Det östgötska näringslivet är i hög grad exportberoende.

Ekonomin kommer också att påverkas av USA:s höjda tullar mot andra länder. Tiden när en vara producerades helt och fullt i ett enda land för att transporteras och säljas i ett annat är förbi sedan länge. Varornas leverantörskedjor är ofta komplicerade och insatsvarorna många, vilket får till följd att landsgränser kan ha korsats otaliga gånger innan produkten är färdig.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen konstaterade nyligen att "tullar är skatter – dåligt för företag, ännu värre för konsumenter". Det är naturligt att EU svarar på USA:s tullar, men det är viktigt att undvika att handelskonflikten eskalerar. För en exportberoende region som Östergötland är det viktigt att en generellt handelsvänlig linje inom EU ligger fast.

I dag kommer 31 procent av Sveriges BNP från export, varför det är avgörande att Sverige har tillgång till världsmarknaden både för att kunna importera och exportera. EU:s inre marknad ger företagare i Östergötland tillgång till över 450 miljoner potentiella kunder, partners och investerare. Genom EU:s frihandelsavtal med länder utanför EU kan östgötska företag också agera på marknader som annars hade varit svårtillgängliga. 

EU har frihandelsavtal med över 70 länder runtom i världen. Avtalen ger oss styrka genom diversifiering och ökad motståndskraft. Nya frihandelsavtal kan öppna stora marknader för våra företag. Samtidigt är det avgörande att ta itu med de egna utmaningarna, inte minst den alltför svaga tillväxten i Sverige och inom unionen. 

Politiken måste därför inriktas på att öka konkurrenskraften. Tillväxthinder på EU:s inre marknad måste tas bort, energiproduktionen måste förbättras och infrastrukturen underlätta ekonomiskt utbyte. Det krävs regel- och skatteförändringar som främjar företagande och investeringar. Vi behöver bättre kompetensförsörjning, fler arbetade timmar och högre produktivitet – de grundläggande faktorerna som driver den ekonomiska tillväxten. Ett konkurrenskraftigt Europa är vår viktigaste styrka i en osäker omvärld.