Trollfabriker hör inte hemma i Sverige

"Kalla faktas" avslöjande om att Sverigedemokraterna bedriver en trollfabrik med ett betydande antal fejkkonton är hårresande, skriver Eva Lindh (S) och Johan Löfstrand (S).

Oavsett vad Jimmie Åkesson säger kan han inte komma ifrån att han har blivit påkommen med att driva en trollfabrik, som systematiskt arbetar med att manipulera det politiska samtalet i Sverige, skriver Eva Lindh (S) och Johan Löfstrand (S).

Oavsett vad Jimmie Åkesson säger kan han inte komma ifrån att han har blivit påkommen med att driva en trollfabrik, som systematiskt arbetar med att manipulera det politiska samtalet i Sverige, skriver Eva Lindh (S) och Johan Löfstrand (S).

Foto: Pontus Lundahl/Henrik Montgomery/TT/Bänkt Olsson

Debatt2024-05-24 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Deras syfte är uppenbart: att försöka påverka det svenska politiska samtalet med metoder hör inte hemma i ett land som Sverige.

Oavsett vad Jimmie Åkesson säger kan han inte komma ifrån att han har blivit påkommen med att driva en trollfabrik, som systematiskt arbetar med att manipulera det politiska samtalet i Sverige. Genom att splittra och sprida vilseledande information. De lurar både det svenska folket och regeringen genom att bygga upp en falsk bild av vad folk tycker på internet.

Det krävs åtgärder från Sveriges regering här och nu. Vi kräver därför att Ulf Kristersson kliver fram och börjar agera. Att säkra valet och se till att svenska folket inte utsätts för desinformation är en fråga för statsministern. Men vi måste också vidta åtgärder på längre sikt för att värna det offentliga samtalet för kommande val.

Därför har vi socialdemokrater tagit fram ett förslag på hur vi ska stänga ner trollfabrikerna i Europa. Vi vill använda oss av EU för att stoppa möjligheten att skapa fejkkonton på stora sociala medier i EU, så som Tiktok, X, Facebook och Instagram. Detta genom att konton på sociala medier ska kunna knytas till en riktig person och att det inte ska gå att skapa mängder med fejkkonton. Ingen ska kunna bedriva kriminell verksamhet, hota och hata eller påverka det demokratiska samtalet utan att det går att spåra. 

Redan i dag kan man hindra personer från att skapa anonyma konton med hjälp av krav på att ladda upp ID-kort, digitalt ID eller via kombination med telefon- och bankkortsnummer. Vi har alltså redan tekniken för att stoppa fejkkonton. Nu måste vi se till att börja använda den tekniken i en större skala. Du ska inte behöva visa upp ditt riktiga namn utåt, men ifall brott skulle begås ska polisen kunna identifiera vem som ligger bakom sådana konton.

Allt kokar ner till att stoppa enskilda individer från att ha dussintals konton där de sprider hot, hat och lögner. Det demokratiska samtalet i Sverige och i EU ska inte kunna påverkas av fejkkonton som drivs av främmande makter, högerpopulister eller extremister vars mål är att så split. 

Vi befinner oss i ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge. Då duger det inte att vifta undan allvaret i att partier och andra aktörer använder fejkade konton, vi vet inte hur många, för att piska upp hat och sprida hot och vilseledande information. 

 
 
 
 
 
 
Läs mer om