Svar på "Beslut om träbyggnadsstrategi är fel väg att gå" (5/2).
Jag vill börja med att tydliggöra att jag är den första att välkomna den utveckling av klimatförbättrad betong som pågår och vi följer arbetet mycket noga. Betong kommer att behövas framöver, även i byggnader med stomme i huvudsak av trä.
Både i byggnader med stomme av trä och stomme av betong finns också en stor förbättringspotential ur klimatsynpunkt. Däremot finns studier som visar på att val av trästomme vid byggnation får i storleksordningen 40 procent lägre växthusgasutsläpp avseende byggskedets klimatpåverkan, jämfört med om den hade byggts med betongstomme.
Lägg därtill att byggnader i trä lagrar betydande mängder kol under sin livslängd. Den kolinlagring som sker i trä under en byggnads livslängd är betydligt större än den kolinlagring som sker i betong.
Det saknas dock i dagsläget en allmänt accepterad standard för hur den kolinlagrande effekten bör beräknas, varför det är svårt att ange exakta siffror på träbyggvarors kolinlagrande effekt.
Experter bedömer dock att den stora potentialen för träbyggnader att bromsa klimatförändringar ligger i den temporära lagringen av koldioxid. Ju längre denna lagring fortgår, desto bättre.
Trä är i sig ett klimatneutralt material, eftersom det är förnyelsebar och ingår i ett naturligt kretslopp.
Koldioxidutsläpp från hållbart producerat trä är på sikt koldioxidneutrala då koldioxiden som släpps ut vid förbränning hela tiden binds till ny biomassa i en sluten cykel.
Till detta kan man kombinera så kallade minusutsläpp, BECCS (Bio-energy with carbon capture and storage) och på så sätt inte tillföra någon koldioxid till atmosfären vid förbränning.
Att bygga med kvalitet så att byggnader får en lång livslängd är viktigt oavsett materialval. En byggnad med genomtänkt arkitektur håller längre och det finns inga belägg för att byggnader med trästomme generellt skulle ha en kortare livslängd än en byggnad med betongstomme.
Slutligen är det viktigt att påpeka att olika byggmetoder även fortsatt kommer finnas på marknaden. Policyns viljeuttryck är att öka andelen träbyggnader, för att driva på mot en minskad klimatpåverkan.
Jag hoppas vi alla kan se nyttan av att arbeta med en variation av byggmaterial och förstå att klimatkrisen kräver nytänkande.