Total tystnad om ärendehantering

Debatt 28 oktober 2021 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Tydligt beslut att öka skyddsjakten" (19/10):

I sitt svar på vår debattartikel bemöter kommunalrådet Muharrem Demirok inte med ett ord den huvudsakliga kritiken i vårt inlägg. Den som handlar om att kommunen utan transparent dokumentation beslutat att avsätta drygt 100 000 kronor av skattemedel till åtgärder mot storskarv i Roxen.

Den andra delen i vår artikel handlar om Demiroks förhandslöften till aktuell förening om bidrag. Enligt kommunalrådet kan den texten liknas vid konspirationsteorier som helt saknar belägg. Vi anger dock tydligt källorna till de citat som belyser vår ståndpunkt att sådana löften, innan ärendet är handlagt, kan ifrågasättas. Till sitt försvar anför Demirok den styrande alliansens samverkansprogram. Där står att ”Vi behöver också agera mot invasiva främmande arter då dessa räknas som ett av de absolut största hoten mot biologisk mångfald. De kan orsaka stora negativa effekter på jord- och skogsbruk samt människors och djurs hälsa. Det finns även etablerade arter som orsakar stor skada vars effekter vi behöver agera mot, exempelvis skarven.”

Vi håller med om den generella skrivningen, men att skarven ensam får stå som exempel på skadedjur och därför enligt Demirok särskilt ska bekämpas är förvånande. Det finns andra arter som orsakar mångdubbelt större och väl dokumenterad skada för jordbrukare och andra markägare.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Maria Björk Hummelgren: Dags att ta sig en funderare – hur många kommuner är det egentligen rimligt att ha?

Dags att ta sig en funderare – hur många kommuner är det egentligen rimligt att ha?

Kommunfullmäktige röstade nej till fritidsbank i Ödeshög

Kommunfullmäktige röstade nej till fritidsbank i Ödeshög

Vadstena ger bidrag till Kvinnojour och Bris

Vadstena ger bidrag till Kvinnojour och Bris