Den nya majoriteten i politiken i Linköping har lovat att göra en ny utredning om det framtida Tinnerbäcksbadet. I skrivande stund är det okänt vilka direktiv som utgått. Aktionsgruppen ”Tinnis.nu” sammanfattar här det som vi vill skicka med utredarna.
1. Tinnis bör även fortsättningsvis ses som en helhet, det vill säga vara en integrerad plats där det finns en utomhusbassäng, en stor badsjö med sol- och rekreationsmöjligheter med närhet till den nya simhallen. Området ska förstås innehålla bekvämligheter som toaletter, omklädningsrum, duschar och möjligheten att köpa kaffe, glass och enklare maträtter. En uppdelning av badet leder till att badets potential inte kan utnyttjas. En familj eller andra besökare kan då inte kombinera träningssimning i bassängen med solbad i gräset vid badsjön och kanske toalettbesök, inköp eller annan träning i den nya simhallen.
2. Tinnerbäcksbadet får inte delas genom att en djup bäckfåra leds genom området. Bäcken ska fortsättningsvis gå genom en kulvert under badområdet. Andra vinster med en kulvert är att parken vid sporthallen inte behöver förstöras och att två kostsamma broar vid Snickaregatan och Hamngatan inte heller behöver byggas. Den gamla kulverten ska ersättas av en större som klarar framtida regn.
3. Linköping bör värna om god vattenkvalitet i våra vattendrag. Detta sker genom miljöförbättringar uppströms badområdet. En utredning visar hur detta kan ske. Genom att spara in de planerade broarna finns pengar till detta. En kulvert påverkar inte vattenkvaliteten och förhindrar inte heller fisk att vandra uppför bäcken. Det gör däremot vattenfallet vid Sandbäcken. Vill man skapa möjligheter för fisken att vandra måste det skapas ett fiskomlöp här (liknande det i Nykvarn).
4. Idén om ett öppet badområde vid badsjön, utan avgift, kan verka tilltalande, men fungerar inte i praktiken. På 1990-talet avfärdades idén resolut bland annat av säkerhetsskäl. Området bör därför fortsatt omgärdas med ett stängsel. Kvälls- och nattbad (efter fester) i ett centralt placerat bad är inte att rekommendera. Hela badanläggningen måste förstås ha badvakter. Det finns andra sätt att subventionera barn och ungas tillträde än genom att skapa fri tillgång till bara en del av badet. Att motverka social och etnisk segregering är en fortsatt viktig uppgift.
5. Tinnerbäcksbadet har en potential för turismen som bör utnyttjas till fullo. Linköping betraktas inte som en sommarstad – ett centralt placerat bad kan medverka till att ändra detta. Historien har visat att platsen även kan utnyttjas till andra publika arrangemang än bara bad. Låt oss jämföra med marknadsföringen av andra badanläggningar, som till exempel den i Örebro. Turistpaket kan göras tillsammans med exempelvis besök i Gamla Linköping, Kolmårdens djurpark och Flygvapenmuseum.
6. Friskvård och anpassning till personer med funktionsvariationer är viktiga uppgifter för det nya Tinnerbäcksbadet. Utomhusområdet tillsammans med den nya simhallen ger många möjligheter till anpassad friskvård. Förutom tillgängligheten till vatten kan också anpassat utegym, boulebana och liknande skapas.
7. Idén om ett grönt stråk där Linköpingsborna kan gå eller cykla från Bergaområdet utefter vattendrag ned till Stångån och vidare till Roxen är tilltalande. Den hotas inte av att man efter bron vid Emriks gata fortsätter förbi Tinnis utefter Torkelbergsgatan förbi sporthallen ned till ån. Bara en fundamentalist kan tycka att detta är en viktigare fråga än att behålla ett fungerande badområde.