För många förknippas dagen säkert mest med kanelbullar. Men för stora delar av företagarsverige är den en viktig påminnelse om kampen för ett bättre företagsklimat. Den kampen är viktigare än på länge.
Lågkonjunkturen ser ut att bli djupare än vad många trott. Inflationen faller snabbt och till årsskiftet räknar prognosmakarna med att den ligger kring målet. Samtidigt är ränteläget högt och statsbudgeten stram. Risken är nu stor att lågkonjunkturen fördjupas ytterligare innan vi ser en ljusning.
I vår konjunkturbarometer ser vi att företagens förväntningar faller för det tredje kvartalet, från en redan låg nivå. Samtidigt har konsumtionen backat fyra kvartal i rad. Det har inte hänt sedan 1993. Industrin har varit motståndskraftig, delvis på grund av en lågt värderad krona, men nu har orderingången – både inhemsk och export – fallit tillbaka. Bostadsbyggandet är i fritt fall och varslen har börjat öka. Sveriges ekonomiska problem är dock mer allvarligt än konjunkturläget.
Hela Europas ekonomiska utveckling har gått trögt under många år. I år ser Sverige ut att bli sämst i klassen med lägst tillväxt av alla EU-länder. Vid finanskrisen 2008 var EU:s och USA:s ekonomier jämnstora. I dag är USA:s 25 procent större än EU:s och Storbritanniens sammantaget.
Välståndsligan är ett mått som jämför OECD-ländernas BNP per capita, justerad för köpkraft. Sverige har sedan 90-talet halkat efter i välstånd, efter att ha legat i det absoluta toppskiktet. I dag är Sverige lägre placerat än någonsin – på tolfte plats av 38 länder.
Tillväxt är inte viktigt bara för fattiga länder. Det är lika viktigt i Sverige. Mer tillväxt ger fler arbetstillfällen, bättre löneutveckling, högre pensioner, ökad köpkraft, mer skatteintäkter och bättre välfärd.
Svenskt Näringsliv presenterade nyligen 68 förslag som kan vända utvecklingen. Det handlar om reformer för att stärka arbetsmarknad och kompetensförsörjning, förbättra förutsättningarna för företagande, trygga elförsörjningen, underlätta tillståndsprocesser och effektivisera offentlig sektor.
Politiska beslut är avgörande och andra länder har visat att det är möjligt. Irland hade för 35 år sedan betydligt lägre BNP/capita än Sverige. För 25 år sedan gick man om Sverige och i dag är BNP/capita mer än dubbelt så hög som Sveriges.
Kampen om löntagarfonderna visar att näringslivet kan påverka samhällsutvecklingen. Nu är kampen en annan, vi måste sätta tillväxtfrågorna högst upp på den politiska dagordningen.
När du sitter där och äter din kanelbulle, skänk gärna en tanke till alla de företagare som sliter varje dag för att du ska kunna göra just det. Och glöm för allt i världen inte bort vikten av tillväxt och ett gott företagsklimat. Det är direkt avgörande för att Sverige ska bli ett ännu bättre land att leva i.