Det tuffare samhällsklimatet, med en alltmer utbredd organiserad brottslighet, är ett påtagligt hot mot vår trygghet. Linköpings kommun kommer därför tillsammans med Polisen göra vårt yttersta för att öka tryggheten i Linköping och vi ger oss aldrig förrän tryggheten är återställd!
Linköpings kommun har under de senaste två åren gjort tydliga satsningar på ökad trygghet. Bland annat har ett fördjupat samarbete med polisen varit prioriterat eftersom det är en förutsättning för att lyckas med både det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i Linköping. Satsningen på kommunala ordningsvakter i city har varit mycket lyckad och har gjort att tryggheten för såväl Linköpingsbor som för företagare i stadskärnan ökat och därför satsar Linköpings kommun nu på fler ordningsvakter och har också ansökt om att utöka området som ordningsvakterna får röra sig inom. Till detta satsas även på fler trygghetsvärdar ute i våra bostadsområden och fler fältarbetare som arbetar förebyggande mot ungdomar.
Polisen i Linköping arbetar därtill trygghetsskapande bland annat genom synlighet i form av uniformerade poliser både i city men också i Linköpings ytterområden. Fördelen med att vi arbetar i uniform och är synliga är att medborgarna ser oss, kan ställa frågor och lämna tips samt att vi finns snabbt tillgängliga om någonting händer. Vi finns till för våra medborgare och många gånger är det helt avgörande i vår utredande verksamhet att vi får allmänhetens hjälp. Det är också viktigt att känna till att polisens arbete inte alltid är synligt. Polisen arbetar exempelvis även underrättelsebaserat och ofta civilt både för att upptäcka och utreda brott men även för att se individer och händelser som inte är lika synliga när polisen patrullerar uniformerade.
När det inträffar ett grovt brott eller en våg av brottslighet i någon stadsdel i Linköping så arbetar polisen på flera plan. Det handlar givetvis om att utreda brott som redan skett men också till stor del om att förebygga fler brott. Här är områdespoliserna särskilt viktiga genom att de arbetar långsiktigt brottsförebyggande och kontaktskapande.
De flertalet personrån som inträffade i Ryd tidigare under hösten ledde till att polisen satte in extra resurser vilket gjorde att rånvågen bromsades. Här bidrog även kommunen genom de extrainsatta resurserna bestående av väktare, förstärkt närvaro av fältverksamheten samt närvaro av Frivilliga resursgruppen. Denna insats är ett bra komplement till den polisiära närvaron och ett resultat av en fungerande samverkan mellan polisen och kommunen. För att fortsätta förebygga personrån, som ofta inträffar sen kväll och nattetid, så har vår samverkan även lett till att vi nu begränsar öppettiderna för bankomaterna i Ryd, Skäggetorp samt Berga. Även en övervakningskamera har placerats i Ryd för att hjälpa polisen i den brottsutredande verksamheten.
Samarbetet mellan kommunen och polisen är helt avgörande för att bryta den negativa våldstrenden i Linköping men det är lika viktigt att samverka med andra aktörer, så som fastighetsbolag, kronofogdemyndigheten med flera, för att vi ska nå framgång i att både lagföra individer som utför dessa brott men framförallt för att förebygga fler brott. Tillsammans kan vi göra skillnad och tillsammans kan vi göra Linköping tryggare.