Tillgången på läkemedel har blivit bättre

De svenska apoteken har genom sin goda tillgänglighet och stora utbud gjort det lättare att hantera kriser, skriver företrädare för Moderata studenter i en replik.

Debatt2020-04-23 05:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Dra lärdomar av krisen och förstatliga apoteken", 18/4.

De svenska beredskapslagren har monterats ned under lång tid. Nedmonteringen av lagren har skett genom nedskärningar av det svenska totalförsvaret, något som genomförts av både vänster- och högerregeringar under lång tid.

På senare år, inte minst nu under coronapandemin, har nedskärningarna gjort stora problem ännu större. En anledning är att ansvaret för svensk beredskap har delats upp mellan olika aktörer. Det har i sin tur gjort att ansvarsfördelningen blivit otydlig och mycket har fallit mellan stolarna. Både nu och framåt kommer det att vara nödvändigt att stärka den svenska krisberedskapen, för corona lär inte vara den sista krisen Sverige ska ta sig igenom.

S-studenter hänvisar i sin artikel till en ökning av antalet restnoterade läkemedel. Restnoteringen av läkemedel har inte något att göra med avskaffandet av apoteksmonopolet. Läkemedelsverket säger att en restnotering av läkemedel beror på en brist hos leverantören och det påverkas inte av vem som äger apoteken. Tvärtom har vi istället sett att en större andel av kunderna har kunnat få tag i sina läkemedel hos apoteken efter omregleringen. Andelen läkemedel som direktexpedieras är idag så hög som 96 procent.

Det är inte bara tillgången på läkemedel som blivit mycket bättre sedan apoteksmonopolet avskaffades. Tillgången till apotek har också ökat dramatiskt. Innan avskaffandet av apoteksmonopolet fanns det ett apotek per 10 000 invånare. Det kan jämföras med det vanligaste värdet i EU på ett apotek per cirka 5 000 invånare. Efter avskaffandet av apoteksmonopolet blev situationen betydligt bättre, med 7 600 invånare per apotek. Det ska dessutom tilläggas att tillgången på apotek blivit ännu bättre, då öppettiderna på apoteken utökats.

Genom apoteksmonopolets avskaffande har även tillgången på receptfria läkemedel blivit betydligt mycket bättre. Att det numera går att köpa huvudvärkstabletter och nässpray i livsmedelsbutiker har gjort det mycket lättare att klara vardagen. Exempelvis har vi studenter helt plötsligt fått möjligheten att köpa huvudvärkstabletter på universitetet.

Den svenska krisberedskapen behöver stärkas. Det kräver välfyllda beredskapslager och ett bättre nationellt samarbete. De svenska apoteken har genom sin goda tillgänglighet och stora utbud gjort det lättare att hantera kriser. S-studenter verkar dock mer intresserade av att sälla sig till Per Bolund och Ulla Andersson, som tycks känna att coronakrisen slösas bort om de inte får eliminera några företag.

Erik Lindgren
Joel Landgren
Johan Nordlander
Linus Lindeblom
Carl Gustav Pfeiffer
Moderata studenter LiU