Inför elektronisk röstning i Linköping

Låt Linköpings kommun bli en försökskommun och inför digital röstning, skriver debattören.

Inför elektroniska val i terminaler som placeras i vallokalerna, skriver debattören.

Inför elektroniska val i terminaler som placeras i vallokalerna, skriver debattören.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2024-07-20 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har gått en tid sedan valet till EU-parlamentet i Bryssel och vi har haft tid att reflektera över utgången. I kommunen har de flesta partierna på olika sätt organiserat arbetet och valstugor, postlådor, knappar, affischer och fotriktiga skor är välbekanta termer i det arbetet. För små partier är oftast de finansiella resurserna väsentligt begränsade till skillnad från partier som har skattefria lotterier eller sålda medietillgångar att falla tillbaka på.


De små partierna får lita på fotfolket i större utsträckning där en kärna av hängivna människor gör ett stort jobb på sin fritid. I grunden är det fint och vi är övertygade om att det vinner i längden.
Förutom fotarbetet finns en bakomliggande administration. Den kan bli bättre. Kommunen organiserar valarbetet på olika sätt främst via valnämnden men också i kommunal tjänsteorganisation. I valnämnden har inte alla partier företräde utan Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet har begränsad insyn då de lämnats utanför med ingen rätt att påverka.
 

Kommunen organiserar tillstånd, säkerhetsarbete och fysisk planering. Den tar ibland onödig lång tid, är bristfällig men däremellan övernitisk. Kommunens organisation måste inse att politiken är kravställare och att kommunal organisation är främst av utförande karaktär. Alla borde ställa sig frågan "Vem är jag till för?".


Polisen är också involverad främst genom sin tillståndshantering. Den har skötts på ett delvis taffligt och oprofessionellt sätt. En stelbent process har skapat oro och tidsspillan, men också slöseri med skattemedel. En trög process mot de politiska partierna till vilken nytta? Polisen behöver sitta ner och se över sina processer som idag haltar. Ska det behövas två olika polistillstånd för ett torgmöte och borde inte polisen i så fall känna till det?


I kommunens budget är det avsatt cirka 10 miljoner kronor för EU-valet och det är en sansad kostnad för att upprätthålla en demokratisk infrastruktur. Men inget är bra som inte kan bli bättre. Låt kommunen bli en försökskommun och inför digital röstning.
Inför elektroniska val i terminaler som placeras i vallokalerna. Man beger sig till vallokalen och via elektroniskt id väljer man parti och kryssar lämplig kandidat. 

Då höjer man kvaliteten i rösträkningsprocessen och man kan också rationalisera och snabba upp densamma. Det är fortfarande viktigt med fysisk närvaro, en demokratisk högtid, men också då möjligheten till valfusk skall hållas på en låg nivå.
Alla kan inte eller vill inte rösta elektroniskt. Det är utmärkt och då kan lokalerna som används för förtidsröstning användas på traditionellt sätt. Tack för ordet.