Tid att möta upp småbarnsfamiljernas behov

Vi föreslår en helt flexibel föräldraförsäkring som bygger på att föräldrarna själva ges möjlighet att använda sina föräldradagar fritt, efter helt egna önskemål och behov, skriver debattörerna.

Debatt2022-09-14 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi kristdemokrater anser att familjen är den viktigaste byggstenen i samhället. Familjen är den livsform som har störst möjlighet att vara den lilla och nära gemenskapen som behövs för att våra barn och unga ska kunna växa och utvecklas. Om inte familjen fungerar, fungerar inte heller vårt gemensamma samhälle. Vår familjepolitik har stort fokus på att skapa förutsättningar för föräldrarna att tillbringa tillräckligt med tid tillsammans med sina barn.

Nationellt ser vi hur många barnfamiljer kämpar med ekonomin. Det har alltid varit kostsamt att ha barn, men nu har priserna stigit till orimlighetens gräns. Därför föreslår vi kristdemokrater nationellt högkostnadsskydd för de svenska elpriserna, sänkt drivmedelspris, sänkt inkomstskatt för alla barnfamiljer och höjt bostadsbidrag för alla barnfamiljer med särskilt utsatt ekonomi.

Vi föreslår en helt flexibel föräldraförsäkring som bygger på att föräldrarna själva ges möjlighet att använda sina föräldradagar fritt, efter helt egna önskemål och behov. Du som förälder ska också kunna överlåta föräldradagar till nära anhöriga. Vi behöver varandra, generationer emellan. Det är hög tid att möta upp de behov, som de småbarnsfamiljer har, som önskar ett ökat samarbete och stöd av sin omgivning kring barnomsorgen.

Vi kristdemokrater vill upptäcka och ge stöd till familjer i ett tidigt skede, därför önskar vi inom snar framtid erbjuda obligatorisk kommunal föräldrautbildning till nyanlända som uppbär försörjningsstöd, detta för att kunna hjälpa kommunens familjer skapa goda vanor. Vi tror även att en kommunalt öppen förskola kan utgöra en god gemenskap för barn och föräldrar och vill därför se fler familjecentraler startas upp i kommunen. När Linköpingslistan, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill utöka antalet timmar för barn till föräldrarlediga får vara på förskolan vill vi i stället satsa de pengarna på att minska förskolans barngrupper. Max 12 barn i en småbarnsavdelning.

Stabila och fungerande familjer är bra för både barn och vuxna. Vi kristdemokrater kommer att vara en stark röst för alla barnfamiljer vid förhandlingsbordet!