Tekniska verken ska lyftas fram som ett föredöme

Debatt2022-03-21 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Ägarna borde få vinsten" (12/3):

Hassan Deri skjuter på fel mål. Deri pekar felaktigt på Tekniska verken när han och Linköpingslistan vill att mer utdelning från de kommunalt ägda bolagen ska överföras till kommunens förvaltningsorganisation. Inläggen från Deri visar både på total okunskap kring aktiebolagslag och bolagsstyrning och på en medveten linje med felaktiga, populistiska argument för att spela på känslor i stället för fakta. 

Gösta Gustavssons svar på första inlägget ger en mer nyanserad bild. Tekniska verken lämnar en utdelning i nivå eller klart över med vad till och med Deri anser rimligt. Den kritik Deri framför ska riktas mot Linköpings Stadshus AB med dess ledning och styrelse. Tekniska vekens utdelning går till sin enda aktieägare – Linköpings Stadshus AB. Tekniska verken har inte rådighet över vad Linköpings Stadshus ledning och styrelse föreslår som utdelning till Linköpings kommun. Eventuell kritik ska därmed riktas mot Linköpings Stadshus AB som väljer att disponera den utdelning de får på annat sätt än att lämna vidare som utdelning till kommunen. 

Deri borde i stället lyfta fram Tekniska verken som ett föredöme bland kommunalt ägda bolag för sin verksamhet och sin direkta och indirekta samhällsnytta för Linköpings kommun och dess invånare. Få kommuner – om ens någon – har så välskötta, lönsamma och kundvärdeskapande företag som Tekniska verken och Stångåstaden är för Linköpings kommuninvånare.