Tanken att ärva makten är helt absurd

Att vilja avskaffa monarkin eller ens använda orden "republik" och "Sverige" i samma mening kanske inte är det sexigaste en ung i vårt land kan läsa om. Men, det är i praktiken en av de viktigaste frågorna vi kan möta.

Debatt2022-04-05 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Du som är ung i dag bör ställa dig frågan “Borde Sverige ha en arvsmonarki i stället för att rösta för en president?”

Under de år som vi går i skolan får vi lära oss om ett urval svenska kungar, om drottning Kristina, olika krig och så vidare. Det är självklart inget fel i det eftersom det är en del av vår historia i Sverige. I andra ämnen lär vi oss om andra länders historia och vi kommer fram till slutsatser kring att även om det har hänt, behöver det inte vara bra för landet eller befolkningen till exempel. Det är sällan man faktiskt diskuterar den svenska monarkin på samma sätt.

Sverige har varit ett kungarike i över 1000 år. Det är otroligt lång tid. I början trodde alltså svenskarna på asagudarna, Thor och Loke. Krig kom och gick och fattigdomen var utbredd, liksom flera århundraden framöver. De allsmäktiga kungar som styrt vårt land genom historien har samtidigt fått makten genom att deras pappa var kung eller deras storebror var det.

Tanken med att den som bestämmer över ett lands befolkning ärver den makten inom sin familj är helt absurd.

Fransmännen insåg detta redan på 1700-talet och gjorde revolution mot sin kung. Amerikanarna lämnade kungadömet Storbritannien under samma århundrade och har haft republik sedan dess där befolkningen fått välja en president till Vita Huset. Sedan George Washington, USA:s första president, har 45 amerikanska presidenter haft titeln fram tills i dag.

I Sverige har 10 kungar suttit vid tronen under samma tidsspann. Låter inte jättedemokratiskt.

En kungs uppgift har alltid varit att leda landet. Och denne har alltid fått sin makt från Gud hävdar de, vilket innebar att de inte skulle behöva ge ifrån sig makten då det var menat att de skulle leda landet. Kungens uppgift är inte densamma längre. Fokuset i dag ligger kring vem som är statsminister, då denne styr landet. Carl XVI Gustafs uppgift, i praktiken, är att klippa band till broar och vinka till sina undersåtar medan vi betalar miljardbelopp till kungahuset varje år.

Dagens unga bör ta en tankeställare kring hur vi tycker att vårt Sverige ska se ut i takt med att vi blir äldre. Ska vi se på medan kungens dotter ärver titeln gratis till att inneha landets mäktigaste ämbete, eller vill du att även din dotter ska kunna ha den möjligheten?