Tänk globalt, agera lokalt

Globala Linköping som pågår i två veckor ska visa hur man kan agera lokalt för en global utveckling, skriver Carin Jämtin och Rebecka Hovenberg.

Alla FN:s medlemsländer står bakom 17 mål för hållbar utveckling. Sidas generaldirektör Carin Jämtin skriver om vikten av det lokal arbetet.

Alla FN:s medlemsländer står bakom 17 mål för hållbar utveckling. Sidas generaldirektör Carin Jämtin skriver om vikten av det lokal arbetet.

Foto: Fredrik Persson

Debatt2018-11-12 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många av oss har nog en ganska mörk uppfattning om tillståndet i världen. Vi ser tv-bilder på krig, vi hör om demokratier som faller sönder, om ledare som sår split – istället för att arbeta tillsammans för en bättre värld.

Men faktum är att väldigt mycket har blivit väldigt mycket bättre. Varje år gör Sida en Sifo-undersökning om vad svenskarna tycker om bistånd och hur de tror att världen ser ut. Resultatet är hoppfullt – 8 av 10 tycker att vi ska hjälpa länder som inte har samma förutsättningar som vi har. Vi får också en allt mer korrekt bild av framstegen i låg- och medelinkomstländer – samtidigt som den är långt från sanningen.

När vi frågar om läskunnigheten bland ungdomar i Tanzania är det bara 16 procent som väljer det rätta svaret, att 8 av 10 kan läsa, medan många fler felaktigt tror att bara 2 av 10 kan läsa. På frågan om hur många barn en kvinna i Bangladesh föder tror 70 procent att de föder fyra eller fem barn under sin livstid. Det rätta svaret är två barn i genomsnitt, något som bara sju procent svarar rätt på.

2015 enades världens ledare om de Globala målen för hållbar utveckling. Det är 17 mål om allt från att utrota fattigdomen (mål 1), till att få rent vatten (mål 6) och hållbara städer (mål 11). De ska uppnås av alla, överallt, vilket kräver engagemang från alla delar av samhället, och där spelar Sveriges kommuner en central roll.

Sida räknar med Linköping kommun som en viktig partner i det här arbetet. Inte minst har Linköping visat att de tar sitt ansvar genom att kommunen har ställt sig bakom Agenda 2030 och tagit fram en hållbarhetspolicy för hela kommunkoncernen. De kommunala bolagen investerar i vindkraft och solceller, kommunens varutransporter har samordnats och näringslivet har involverats i arbetet med att minska klimatpåverkan.

Inom den sociala hållbarheten har Linköping utvecklat arbetet med folkhälsa för en mer jämlik hälsa och nya former av medborgardialoger har startat. Linköping avser nu att bli en så kallad MR-kommun (mänskliga rättigheter) för att höja ambitionen på området.

Under två veckor pågår nu Globala Linköping, ett samarbete mellan Linköping kommun och biståndsmyndigheten Sida. Med Globala Linköping vill vi visa hur viktigt det är att tänka globalt och agera lokalt. Vi vill sprida kunskap om hur man kan agera för en global utveckling och också visa vilka resultat svenskt bistånd ger för att minska fattigdom och förtryck.

I år erbjuder Globala Linköping bland annat Humanium av IM, ett projekt där illegala vapen i Sydamerika blir till knappar och klockor i Sverige och Samtal om frihet där Elnaz Baghlanian och Jahanara Nuri pratar om hur det är att leva i exil och under dödshot för sina texter skull. Det blir också en invigningsfest öppen för allmänheten som äger rum i Skäggetorps centrum 18 november – där intressanta östgötar pratar hållbarhet och du bjuds på kaffe och mat från trakten.

Att göra världen en bättre plats för alla att leva på är något vi lyckas med tillsammans. FN-högkvarteret i New York; biståndsorganisationer; kommuner; ända ner till dig själv när du pendlar till jobbet eller handlar; alla bidrar vi hela tiden till detta. Vi hoppas att många Linköpingsbor, skolor, företag och föreningar är med i oss arbetet för en rättvisare och hållbarare värld!

Carin Jämtin

generaldirektör Sida

Rebecka Hovenberg

miljökommunalråd