Ta tåget ut i världen

Om Sverige och Europa ska kunna nå de globala klimatmålen måste flygandet minska, och Sverige borde därför satsa på snabbtåg, skriver representanter för Miljöpartiet.

EU stödjer aktivt arbetet med att bygga samman järnvägarna över landsgränserna, skriver Miljöparitet som anser att det europeiska perspektivet saknas i den svenska tågdebatten.

EU stödjer aktivt arbetet med att bygga samman järnvägarna över landsgränserna, skriver Miljöparitet som anser att det europeiska perspektivet saknas i den svenska tågdebatten.

Foto: Claude Paris

Debatt2018-07-26 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu diskuterar partierna i Sveriges riksdag huruvida Sverige ska bygga järnväg för höghastighetståg eller inte. För Norrköping är frågan avgörande, och utifrån ett europeiskt perspektiv är den svenska debatten lite märklig.

Frankrike, Spanien och Italien har redan knutit samman sina stora städer med höghastighetståg. Tyskland fortsätter att bygga ut sina höghastighetsjärnvägar, och Danmarks första höghastighetsjärnväg öppnar nästa år.

I princip alla länder som byggt en höghastighetsjärnväg har även beslutat att planera och bygga ytterligare linjer. Detta visar tydligt den framgång och nytta som dessa länder får av höghastighetståg. EU stödjer aktivt arbetet med att bygga samman järnvägarna över landsgränserna och många av de höghastighetsbanor som nu är under uppbyggnad kommer förbättra kopplingen mellan Sverige och Tyskland och länderna vid medelhavet.

Denna utveckling i Europa betyder att när den svenska höghastighetsjärnvägen är byggd kommer det vara möjligt att kliva på tåget i Norrköping på kvällen och efter två och en halv timma byta till nattåg i Köpenhamn och nästa morgon äta frukost i Rom, Barcelona eller Bordeaux.

Jämfört med flyget så är nattåget ett på alla sätt en värdigare resa. Istället för resan till och från flygplatsen så stannar tågen i städers centrum. Istället för dötid på flygplatser och trånga flygplan så en bäddad säng. Istället för stress så lugn. Istället för klimatångest så hållbara resor.

Många väljer redan bort flyget för dess stress, köer, trängsel och klimatpåverkan. Allt fler väljer tåget för semestern och antalet resor med nattåg till Berlin har fördubblats på ett år samtidigt som försäljningen av interrailkort ökar kraftigt.

Det märkliga med den svenska debatten om höghastighetståg är att de största riksdagspartierna argumenterar som om Sveriges klimatmål är en annan fråga, eller som om Sverige är en ö i havet utan koppling till Europa. Och eftersom det europeiska perspektivet saknas i debatten så saknas även svaret på frågan: Om Frankrike, Spanien, Italien, Tyskland och Danmark kan bygga för höghastighetståg, varför kan då inte Sverige?

I EU, Sveriges riksdag och i Norrköping driver Miljöpartiet på för klimatansvar och bättre tåg. Utöver att bygga för höghastighetståg i Sverige måste bokningssystemet göras om. Det ska självklart vara lika enkelt att boka internationella tåg som det är att boka internationella flyg. Vi driver på för att det som är bra för miljö och klimatet ska gynnas, och att det som förstör vårt klimat ska stå för notan. Regeringens överenskommelse om höghastighetståg och flygskatt är två viktiga steg i denna omställning.

Om Sverige och Europa ska kunna nå de globala klimatmålen måste flygandet minska, och om det ska ske utan att vi slutar resa utomlands så är lösningen helt enkelt höghastighetsjärnväg och nattåg.

Jakop Dalunde (MP), Europaparlamentariker och De Grönas gruppledare i transportutskottet

Mia Sköld (MP), Distriktsordförande MP Östergötland, gruppledare och oppositionsråd i Norrköping

Margareta Fransson (MP), Regionråd i Region Östergötland och riksdagskandidat för Östergötland