Svik inte de unga i Östergötland – inför lättnader kring bolån 

Genomarbetade utredningar har presenterats tidigare utan att något har hänt. Nu är det läge för regeringen att visa handlingskraft, skriver Johan Nyhus, Anders Stjärnberg och Anton Hellström, HSB.

Det är ungefär 250 000 unga som inte kan påbörja sitt vuxenliv, visar Hyresgästföreningens undersökning 2023. Dessutom har restriktionerna inneburit att nästan 8 000 färre bostäder byggs årligen, enligt Byggföretagen, skriver Johan Nyhus, Anders Stjärnberg och Anton Hellström, HSB.

Det är ungefär 250 000 unga som inte kan påbörja sitt vuxenliv, visar Hyresgästföreningens undersökning 2023. Dessutom har restriktionerna inneburit att nästan 8 000 färre bostäder byggs årligen, enligt Byggföretagen, skriver Johan Nyhus, Anders Stjärnberg och Anton Hellström, HSB.

Foto: Erik Nylander/TT

Debatt2025-01-03 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringens kommitté har föreslagit lättnader i regler kring hushållens bolån. Det är ett efterlängtat besked till alla unga i Östergötland som är i stort behov av en bostad i framför allt Linköping, Motala, Ödeshög, Söderköping och Norrköping där kommunerna angett att det råder bostadsbrist för ungdomar.  

HSB har länge i debatten lyft de negativa effekter som nuvarande regelverk ställt till med. Kreditrestriktionerna har skärpts i flera steg sedan 2010, vilket skapat höga trösklar för förstagångsköpare – inte minst unga vuxna – att komma in på bostadsmarknaden. Drygt var fjärde ung person mellan 20–27 år bor fortfarande hemma hos sina föräldrar. Det är ungefär 250 000 unga som inte kan påbörja sitt vuxenliv, visar Hyresgästföreningens undersökning 2023. Dessutom har restriktionerna inneburit att nästan 8 000 färre bostäder byggs årligen, enligt Byggföretagen. 

Regeringens kommitté föreslår nu ett åtgärdspaket som bland annat innebär att man ska få låna upp till 90 procent av bostadens värde, i stället för dagens bolånetak på 85 procent, vilket sänker kravet på kontantinsats. De föreslår även lättnader i amorteringskravet, en sänkning från 2 till 1 procent för lån som överstiger 50 procent av värdet på bostaden.  

Drygt hälften av unga vuxna mellan 18–35 år menar att deras möjligheter att köpa en bostad skulle öka om förslagen genomförs, visar en ny SIFO-undersökning. Landets främsta nationalekonomer är överens om att det nu finns utrymme för amorteringslättnader, utan att det undergräver den finansiella stabiliteten. En väntad effekt är dock initialt stigande bostadspriser som i kombination med avvecklingen av ränteavdragen för blancolån skulle försvåra för förstagångsköpare. Något som enkelt skulle kunna lösas genom att gifta samman den tidigare startlånsutredningen med kommitténs förslag och att låta förstagångsköpare låna 95 procent av bostadens värde.

Följande behövs för att fler ska kunna hitta ett eget hem:  

* Inför skyndsamt de lättnader i regelverket som regeringens kommitté har föreslagit. 

* Låt kreditvärdiga förstagångsköpare låna 95 procent av bostadens värde för att de ska kunna köpa en egen bostad i stället för att bo kvar hemma mot sin vilja eller i ett dyrt andrahandsboende.

* Inför stöd till bosparande. Med ett avdragsgillt bosparande har fler möjlighet att spara till kontantinsatsen, samtidigt som vi skapar en sund sparandekultur.  

 Genomarbetade utredningar har presenterats tidigare utan att något har hänt. Nu är det läge för regeringen att visa handlingskraft.