Sveriges lärare: Vi kräver rätt förutsättningar i Linköping

Här i Linköping ser vi hur våra verksamheter drabbas hårt av nedskärningar och resursbrist, skriver Timo Järvinen, ordförande Sveriges lärare i Linköping.

Arbetsbelastningen har nått orimliga nivåer, skriver debattören.

Arbetsbelastningen har nått orimliga nivåer, skriver debattören.

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2024-09-04 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag, den 4 september, är det Sveriges lärares dag, en dag som sätter ljuset på det viktiga arbete som utförs i skolor, förskolor och fritidshem – i Linköping och över hela landet. 

Lärare är en yrkesgrupp som med rätta har stort förtroende hos allmänheten. Vi kan samtidigt inte blunda för att skolväsendet i Sverige aldrig har varit i en så svår situation som nu. Besparingsläget är akut.

Här i Linköping ser vi hur våra verksamheter drabbas hårt av nedskärningar och resursbrist. Vi lärare pressas till det yttersta och får inte den tid vi behöver till vårt kärnuppdrag – undervisningen och det nödvändiga för- och efterarbetet. Arbetsbelastningen har nått orimliga nivåer.

Såväl regeringen som arbetsgivarna måste ta sitt ansvar, inklusive Linköpings kommun. Det är inte bara lärares arbetsvillkor och hälsa det handlar om, utan också våra barns och elevers framtid. På sikt är det Sveriges ställning som kunskapsnation som står på spel.

Stå upp med Sveriges Lärare. Tillsammans kan vi göra skillnad.