Sverigedemokraterna står för splittring

Sverige kan inte röra sig framåt med ett parti som alltid tittar bakåt, skriver Zebulon Carlander (M).

Debatt2017-06-05 05:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Partier kan och bör vara oense om hur mycket skatter vi ska ta ut, hur välfärdssystemet ska utformas och hur vi ska försvara vårt land från externa hot. Det är naturligt och välkommet i en demokrati.

Det finns däremot ett parti i Sverige som står ut och skiljer sig från de andra. Det är SD. De försöker göra anspråk på orden och meningen av Sverige och det svenska.

När Jimmie Åkesson säger Sverigevänner så menar han sina väljare, sina sympatisörer. Även om det inte sägs rakt ut är undertonen tydlig: röster du inte på mig är du ingen Sverigevän. Och sådana uttryck är inte unika för SD.

I Frankrike gick extremnationalisten Marine Le Pen till val på sloganen ''Choisir La France'' vilket betyder ''Välj Frankrike''. Implikationen var att den som inte stödde på henne, vilket var den överväldigande majoriteten av väljarna, röstade emot Frankrike.

Det här är de extrema partiernas splittringsretorik. De vill skapa ett vi-och-dom-tänkande. De vill inte förena oss, de vill dela oss. Men det spelar ingen roll hur mycket SD-ledningen försöker att måla om sitt partis fasad, för problemen sitter i deras husgrund. Det sitter i deras historia, det sitter i deras ideologi, det sitter i deras politik.

Vi måste vara ärliga med att Sverige står inför enorma problem och tuffa frågeställningar i många områden – inte minst kopplat till invandring och integration.

Men medan SD är bra på att fånga in folks oro och misstro så har partiet inga lösningar för Sverige. Tvärtom. För Sverige kan inte röra sig framåt med ett parti som alltid tittar bakåt.

Det som har möjliggjort för de stora framstegen i svensk historia är i hög grad vår öppenhet mot omvärlden. Vår nyfikenhet till nya idéer, lösningar och människor. Allt det avvisar SD med sin slutenhet.

Till väljarna de kommande åren måste de politiska partierna givetvis komma med förslag för välfärden, säkerheten, jobben och så vidare. Men partierna måste också komma med berättelser och visioner om hur vi kan vara ett land, tillsammans utan splittring. Det kommer SD aldrig att kunna göra.

Zebulon Carlander

ledamot i Linköpings kommunfullmäktige (M)