Balansera energitillverkningen

Den reglerbara elenergin som kommer från kärn- och vattenkraftverk behövs också, för balans i elnätet, skriver debattören.


För att solceller och vindkraftverk skall harmonisera med övriga reglerbara kraftslag, måste dessa skiftande kraftslag vara kopplade till någon form av batteri för lagring av all överskottsenergi, skriver debattören.

För att solceller och vindkraftverk skall harmonisera med övriga reglerbara kraftslag, måste dessa skiftande kraftslag vara kopplade till någon form av batteri för lagring av all överskottsenergi, skriver debattören.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2023-07-25 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på debattartikeln ”Utveckla solkraften i Linköping” (8/7):
 

Förstår inte hur så pass uppsatta personer som vd för Energiföretagen, den Tekniska direktören för Tekniska Verken och en Regionchef för Mitt Energiföretag, helt oförblommerat kan skriva en lång debattartikel om vår utbyggnad av solkraften, utan att med en enda stavelse nämna behovet av en jämnstor reglerbar kraftutbyggnad.

Alla med lite kunskap om den elektriska energitillverkningen, vet att det hela tiden måste finnas balans i nätet när det gäller hertz-talet och därför behövs den stora tunga reglerbara elenergin som kommer från våra kärn- och vattenkraftverk.

För att solceller och vindkraftverk skall harmonisera med övriga reglerbara kraftslag, måste dessa skiftande kraftslag vara kopplade till någon form av batteri för lagring av all överskottsenergi. Detta under soliga sommardagar eller då det blåser mycket. I annat fall får vi sådan obalans i nätet att delar av det kan slås ut.

Denna lagring av överskottskraft kan ske på ett antal olika sätt. Några av de vanligaste är att man vid överskott pumpar upp vatten i ett högre liggande magasin och tar det tillbaka exempelvis via en turbin då elen behövs.

Ett annat sätt är att värma upp sand eller betong till så höga temperaturer att när man tar ut värmen därifrån bildas het ånga som man i sin tur driver en generator med. Finessen med dessa lagringsmöjligheter är att de är billiga, tekniskt enkla att konstruera och har långa förvaringsmöjligheter. Skulle passa utmärkt in i exempelvis Tekniska Verkens anläggning som redan nu gör el av överskottsvärmen.

Lägg märke till att jag själv inte är någon motståndare till solcellsinstallationer. Jag har taket fullt, men det måste ske en tillnyktring och viss koordinering i denna viktiga fråga – alternativa energislag och hur de bäst nyttjas.