Faktum är att vi är rekordmånga som går till valurnorna i år, under det så kallade Supervalåret där drygt hälften av världens befolkning kommer att rösta.
Men demokratin står inför stora utmaningar världen över, bara under de senaste 10 åren har förutsättningarna för fria och rättvisa val försämrats i 30 länder. 2022 och 2023 präglades av flera statskupper och instabilitet, medan andra utmaningar handlar om att cyberattacker, desinformation och annan påverkan på val ökar och digitala plattformar utgör nya slagfält. Kvalitén i existerande demokratier försämras.
Sverige genom Sida, Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete, arbetar brett och långsiktigt med att stärka en demokratisk utveckling – ett av våra viktigaste uppdrag där vi bland annat skapar förutsättningar för fria och rättvisa val.
Demokrati är inte bara möjligheten att välja ledare, utan också om hur ett samhälle utvecklas och inkluderar sina medborgare. Demokratiska länder har ett större skydd mot fattigdom; där välfärd oftare prioriteras, att människor har tillgång till vård och att barn kan gå i skolan. Här satsas det oftare mer på miljö och klimat och på att starta företag.
Några exempel på hur svenskt bistånd bidrar till fria, mer demokratiska val i andra länder:
* Sida bidrog i fjol till viktiga förberedelser för ett mer fritt, transparent och fredligt val i Liberia, genom stöd till såväl civilsamhället som till nationella valkommissionen och andra nyckelaktörer. Stödet gick genom FN:s utvecklingsprogram, UNDP och liknande stöd ges i DR Kongo, Mali, Zambia och Bolivia samt regionalt i Mellanöstern och Nordafrika.
* Sidas stöd till organisationen Meedan och deras faktagranskande verktyg Check Global bidrar till att motverka desinformation. Verktyget används av nyhetsredaktioner, faktagranskare, forskare och civilsamhällesaktörer. Det har haft 760 519 unika användare i 20 länder. Meedan har stöttat 1 300 nyhets- och civilsamhällespartner i 18 val- och folkhälsokoalitioner globalt.
* Kvinnor och unga fortsätter att hindras från att delta i politiken på lika villkor i flera länder. Genom de svenska partianknutna organisationerna, har Sida bland annat bidragit till ett program för unga politiker i Afrika, Program for Young Politicians in Africa, där 72 procent uppger att de fått större inflytande inom sina partier tack vare programmet.
* I Zimbabwe ges både ett långsiktigt stöd till civilsamhällesorganisationen Zimbabwe Election Support Network och till Afrobarometer för valanalysarbete.
Sidas ökade engagemang i vårt närområde är ett arbete med förhoppning om att också de kan få rösta i EU-val framöver.
Svenskt bistånd skapar förutsättningar för att fler människor ska få leva i öppna och demokratiska samhällen.