Det skrivs ofta att skogen är en oändlig resurs. Förnyelsebar, den gröna lösningen på allt, från hus till flygbränsle. Men det är en myt, en bild som skogsindustrin jobbar hårt för att pränta in och som många lösningsinriktade ja-sägare gärna anammar.
Vi läser att vi aldrig har haft så mycket skog; att den döda veden i skogen ökar, att fler fåglar häckar i skogen än förr. Men den som fördjupar sig något i ämnet eller går på jakt efter skogar som inte har avverkats med maskin de senaste 100 åren, märker hur ovanlig sådan skog är. Den nordiska barrskogen, taigan, är en utrotningshotad biotop (naturtyp) idag. Mer än 90 procent av Sveriges skog är påverkad av skogsbruk.
Det som skogsindustrin refererar till som ”skog” är alltså planterad av människor, snarare än ett naturligt ekosystem, och det är som att jämföra Amazonas artrika regnskogar med palmoljeplantager. Men visst har skogen en potential, som byggmaterial bland annat. Vi förespråkar inte ett upphörande av skogsbruk, utan ett hållbart skogsbruk.
För att nå dit krävs stora förändringar i sättet att bruka skog:
- Bättre skydd för skogen, som bör omfattas av den svenska miljöbalken, vilket den inte är idag.
- Idag är endast cirka 5 procent produktiv skogsmark skyddad, men till 2020 ska 17 procent ha ett långsiktigt rättsligt skydd enligt konventionen om biologisk mångfald som Sverige skrivit under.
- Ett hyggesfritt och naturnära brukande istället för ohållbart trakthyggesbruk med efterföljande plantering av enbart gran eller tall.
- Ingen avverkning under fåglarnas häckningsperiod.
- En nationell budgetplan för skogen, där det framgår hur mycket ska avverkas, när och till vad.
- Slopat avkastningskrav för Sveaskog- medborgarnas skogar- så att de istället för att leverera ekonomisk vinst bidrar till att uppnå miljömålet ”Levande skogar”.
Det här är inga omöjliga förändringar. Det svenska folket saknar varken insikt eller engagemang i frågorna, och folkets önskningar går stick i stäv med den skogspolitik som vi ser idag. Enligt en undersökning fann SOM-institutet att 52 % av svenska folket oroar sig över våra hotade djur och växter, och enligt en färsk SIFO-undersökning vill åtta av tio svenskar att värdefull skog skyddas från att huggas ner. Det är bråttom att ge Sveaskog uppdagsmål med tonvikt på att uppnå miljömålen innan det är för sent. Vi råder väljarna att ta denna diskussion med politikerna nu.
Nu hoppas vi att skogspolitiken kan komma ifatt opinionen och att valrörelsen kan ge många exempel på stark naturpolitik som sätter planetens bästa i första rummet.
Rebecka Le Moine, riksdagskandidat för miljöpartiet
Göran Toss, Ordförande för Naturskyddsföreningen i Östergötland