Några nyligen konfirmerade ungdomar diskuterade över en varm kaffe latte. Kommer du fortsätta gå i kyrkan, frågade den ena. Jag tror det, svarade den andre. Ibland i alla fall. Jag kände saker där som jag inte känner någon annan stans.
Det finns olika anledningar att sjunka ned på en plats i kyrkbänken. Dra ett djupt andetag, lyfta blicken mot taket och låta stillhet och förundran ta plats i kroppen. Någon söker en lugn och fridfull plats. En annan gör det av tradition. En tredje tror att guden i bibeln finns på riktigt.
Svenska kyrkan är Sveriges största medlemsorganisation och har så varit i många hundra år. Under tiden har samhället förändrats. Trots att många i vårt land har det materiellt bättre än någonsin, finns på sina håll en känsla av saknad. Något tär. Psykisk ohälsa och utmattning ökar i alla åldrar. Omvärldens och klimatets oroande signaler skapar ytterligare stress och oro.
Utvecklingstakten i samhället är ständigt ökande. Mitt i detta, mitt i byn och mitt i staden, finns kyrkorummens stilla tidlöshet som tillåter både gammal och ung att stanna upp en stund i det pågående livsbruset. Att bara andas och kanske känna sådant som är svårt att känna någon annanstans. Intresset för stilla rum tilltar. Yoga, meditation, retreats och mindfulness. Nutidsmänniskan kanske har stängt kyrkportarna bakom sig, men letar likväl efter något med liknande kontur.
Och frågorna är många. Vad innebär det att vara människa i tider av artificiell intelligens? När gränsen mellan människa och maskin suddas ut? Hur kan vi leva tillsammans trots olika religioner och världsåskådningar? Livets funderingar har kanske aldrig varit större.
Sedan 25 år är Svenska kyrkan fristående från staten, en klok ordning i en sund demokrati. Kyrkan är en öppen folkkyrka som välkomnar alla oavsett hur långt den kristna tron når. Styrningsmodellen är demokratisk och ansvaras för av förtroendevalda i nära samarbete med kyrkliga ledare.
Vilken position och uppgift tycker du att kyrkan ska ha de nästkommande åren i vårt moderna Sverige. Hur tycker du att kyrkan kan finnas för samtidsmänniskan som söker stöd, tröst och gemenskap? Hur hittas tillit i en värld där människor och behov ständigt ställs emot varandra? Och hur kan kyrkan, mitt i allt, fortsätta sprida sitt angelägna budskap om kärlek till medmänniskan och omsorg om de som har det svårt.
Om knappt ett år är det kyrkoval. Till skillnad från valen till stat, region och kommun finns i den kyrkliga styrningsmodellen både grupperingar med olika grad av förankring till de traditionella politiska partierna och grupperingar utan sådan anknytning, till exempel Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK).
Kyrkan har en fortsatt viktig roll att fylla både i det offentliga och i det lilla samtalet om vad det är att vara människa. Du och alla goda krafter behövs. Som medlem har du möjlighet påverka, så kom med och rösta för framtidens kyrka!