Men om vi backar bandet för ett ögonblick så slutade förra året med ett underskott på 1,7 miljarder kronor för regionen. Det finns givetvis mycket bakom den siffran, men faktum är att kurvorna under lång tid har pekat åt fel håll för Region Östergötland. Åtgärder borde ha vidtagits långt tidigare.
När vi i Östgötasamverkan (M, KD och L) tog över styret, efter senaste valet 2022, var vi tydliga med att regionen behövde en nystart – att den ekonomiska utvecklingen var tvungen att vända och att fokus behövde ligga på kärnverksamheten. Alternativet, att regionens ekonomi fortsatt skulle få blöda fritt, är ett scenario som nog ingen av oss vill ha.
Sedan vi tillträdde har den administrativa organisationen setts över och minskats, beslut har fattats om anställningsstopp, utfasning av bemanningsföretag och om sparbeting inom hälso- och sjukvården, men också om mer effektiva inköp och restriktivitet bland investeringar.
Till det lades beslutet i februari om varsel om uppsägning av 900 medarbetare. Ett svårt beslut att fatta, men helt nödvändigt. Efter avslutad varselprocess visade det sig dock att antalet faktiska uppsägningar kunde reduceras till 235 då många medarbetare slutat under året. Många har gått till andra jobb, en del i pension och andra till studier.
När vi nu snart lägger det här året bakom oss och går in i ett nytt känns det, trots många tuffa beslut, ändå bra att kunna göra det med flera positiva signaler och kvitton på att utvecklingen nu äntligen går åt rätt håll.
En sådan bekräftelse är att siffror från Sveriges kommuner och regioner (SKR) visar att Östergötland är den region som har minskat kostnaderna för inhyrd och egen personal mest i landet. Vår senaste delårsrapport visar att kostnaderna för bemanningsföretag till och med augusti var 131 miljoner kronor lägre än motsvarande period 2023.
Det intensifierade arbetet med minskat beroende av hyrpersonal har i sin tur gjort att vi i stället kunnat anställa över 100 egna sjuksköterskor sedan årsskiftet, efter flera år av kontinuerlig minskning. Det är bra för våra patienter, för verksamheterna och för regionens ekonomi.
Likaså har vårdplatssituationen förbättrats, om än från ansträngda nivåer. När det gäller tillgängligheten till vården finns fortfarande stora utmaningar, även om den heller inte har försämrats trots minskning av antalet medarbetare. Faktum är att antal väntande till nybesök inom den specialiserade vården i stället har minskat med 2 300 patienter i jämförelse med samma månad förra året.
Vi kan alltså konstatera att beskrivningen av en ekonomi i fritt fall alltså inte stämmer längre. De stora ansträngningar som görs för att komma tillrätta med underskottet börjar synas. Men med det sagt återstår mycket innan ekonomin är i balans.
Nu fortsätter arbetet med att ställa om verksamheten så att vi kan bedriva en hälso- och sjukvård som möter behoven hos invånarna på ett bra sätt, med de resurser som finns tillgängliga. I det arbetet är fokus framåt att korta köerna till vården. Östgötarna ska kunna lita på att få vård, när den behövs.