Strejkrätten bör begränsas

I avtalsrörelsen 2016 ska majoriteten av de svenska kollektivavtalen omförhandlas och en period med strejker väntar. Inför en proportionalitetsprincip i svensk konflikträtt för att garantera förtroendet för den svenska arbetsmarknadsmodellen även efter detta, skriver företrädare för Liberala ungdomsförbundet.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Debatt2015-08-03 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En proportionalitetsprincip kan antingen införas av arbetsmarknadsparterna i centrala förhandlingsavtal eller genom lagstiftning. Den skulle innebära att effekterna av en vidtagen stridsåtgärd måste stå i proportion till konfliktens mål. I praktiken skulle detta betyda att konflikter som får kraftigt negativa konsekvenser för samhällsekonomin, eller åtgärder som vidtas med sådan kraft att de riskerar att sätta företag i konkurs, inte tillåts. Omfattande stridsåtgärder riskerar att urholka trovärdigheten för den svenska arbetsmarknadsmodellen. En modell som oftast har tjänat Sverige väl. En proportionalitetsprincip skulle öka legitimiteten i systemet eftersom effekterna av stridsåtgärderna inte blir oproportionerligt stora för personer utanför konflikten.

Det är orimligt att rätten att vidta stridsåtgärder i princip är obegränsad i Sverige. Omfattande arbetsmarknadskonflikter kan få allvarliga konsekvenser för samhällsekonomin. Genom nålsticksoperationer kan betydande infrastrukturer slås ut och hela företag kan tvingas till konkurs. Arbetsnedläggelse bland ett fåtal elektriker kan försena färdigställandet av byggen i månader. Strejkande penningtransportörer kan på ett par dagar lamslå bankväsendet. En proportionalitetsprincip skulle innebära att målet med konflikten vägs mot effekterna för samhället i stort. Skadliga konsekvenser skulle kunna undvikas.

Dessutom kan konflikten få omfattande effekter för företag som inte är delaktiga i den ursprungliga konflikten. Genom sympatiåtgärder kan ett fack som inte är en del av kollektivavtalsförhandlingen också ta ut sina arbetstagare i strejk eller annan stridsåtgärd. I proportionalitetsbedömningen kan frågan om det är rimligt med sympatiåtgärder mot en part som inte har någon koppling till ursprungskonflikten beaktas.

Danmark, Tyskland och Nederländerna har en lagstadgad proportionalitetsprincip. Dessa länder är några av Sveriges viktigaste import- och exportpartners. Införandet av en proportionalitetsprincip skulle innebära en anpassning till dessa länders arbetsmarknads regelverk, vilket skulle leda till rättvisare konkurrensvillkor för svenska företag. Det är inte nödvändigt med en lagstadgad proportionalitetsprincip om arbetsmarknadsparterna implementerar en sådan i centrala förhandlingsavtal. Men om avtalsrörelsen 2016 får orimliga konsekvenser för människor och företag utanför arbetsmarknadskonflikterna, borde en statlig utredning om principens utformning tillsättas.

Anton Wemander Grahm

förbundsordförandekandidat Liberala ungdomsförbundet

Malin Rimmö

distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Jämtland/Härjedalen