Vi vill gärna bygga och bo nära vatten. Det är en viktig och stor andel av en levande landsbygd. Men på vissa platser har det blivit för mycket och för nära vatten. Därför måste vi hitta en bättre lokal balans mellan strandskydd och landsbygdsutveckling genom att strandskyddsbefria landsbygden.
Lantmäteriet har uppdaterat sin mätning av Sveriges kust. Den räcker mer än ett varv runt jorden! Därtill har vi sötvattenstränder motsvarande nio varv till, sammanlagt över tio varv. Därför vill jag strandskyddsbefria landsbygden genom att ta bort 90% av nuvarande strandskydd. Vi har ingen brist på stränder, men runt storstäderna kan det bli konkurrens om strandtomter som stänger allmänheten ute.
När Sverige fick sin andra semestervecka 1952 ville regeringen garantera allmänheten fritt tillträde till kuster och ständer genom att skriva in ett strandskydd i miljöbalken. Strandskyddet blev i praktiken ett generellt byggförbud inom 100 meter från minsta bäck i hela landet, upp till 300 meter runt Mälaren, Öland och halva Sommen, där exploateringstrycket är stort. Stockholm skulle ha sett helt annorlunda ut, utan komplicerade dispenser. Centerpartiet vill avskaffa det generella strandskyddet på 100 meter och samtidigt trygga allmänhetens tillgång till stränder.
Jämför strandskyddet i vårt grannland Tyskland med 80 miljoner invånare: Där gäller 5 meter längs mindre floder för pråmdragarvägar och tio meter längs större floder som Elbe, detta bland annat för att truckar ska få svängrum mellan kajkant och hamnmagasin. Det räcker även för strandbiotoper, promenader och cykelvägar. Det generella strandskyddet i Sverige har helt enkelt en nolla för mycket, både i tillkomst och tillämpning. Personligen anser jag att 10 meter strandskydd är en rimlig utgångspunkt, men inte mer än bäckens bredd, med samma möjligheter till dispenser som vi redan har. Skyddsvärd randskog kan behöva upp till 30 meter. Länsstyrelsen får samma möjlighet som i dag att utöka strandskyddet, men bara där det finns särskilda skäl.
Ett mera angeläget strandskydd som förtjänar bättre respekt är det vertikala strandskyddet. Risken för vattenhöjning och översvämningar har ökat med den globala uppvärmningen. Här finns befogad anledning för ett byggförbud vid kuster och stränder med långsiktig översvämningsrisk. Dessutom måste vi givetvis göra allt vi kan för att minska den globala uppvärmningen, som inte bara hotar våra stränder, utan hela vår framtid.
Bengt Walla (C)
Sturefors kandidat till kommunfullmäktige i Linköping